Izvor: SPUTNIK
13.08.2024 u 17:14
0

„VERUJEM U VAS“: O čemu je Putin razgovarao s Abasom

Predsednik Rusije Vladimir Putin i palestinski lider Mahmud Abas sastali su se u Moskvi, a razgovori u rezidenciji ruskog lidera u Novo Ogarjevu trajali su oko tri sata.

Putin je rekao da Rusija pomno prati ono što se dešava na Bliskom istoku, bez obzira što je u toku specijalna operacija u Ukrajini.
„Svima je poznato da Rusija danas, na žalost, mora da brani svoje interese, da brani svoje ljude sa oružjem u rukama, ali, nema sumnje, da pratimo ono što se dešava na Bliskom istoku“, rekao je Putin.
Ruski predsednik je rekao i da Moskva sa bolom i zabrinutošću prati humanitarnu katastrofu u Palestini.
„Naš stav je ostao isti. On je formulisan odavno i ne menja se prema okolnostima. Da bi se osigurao trajni, održivi mir u regonu potrebno je da se realizuju sve odluke UN i, pre svega, da se formira punopravna palestinska država“, rekao je Putin.
Abas je, sa svoje strane, pozdravio Putina na ruskom jeziku, istakavši da je Ruska Federacija jedan od najdražih prijatelja palestinskog naroda.
„Gospodine predsedniče, meni je uvek veliko zadovoljstvo da razgovaram i da se konsultujem sa Vama. Mi u vas verujemo, imamo poverenja, osećamo vašu podršku. I mi vas podržavamo i tako će, nadam se, uvek i biti“, istakao je palestinski lider.
Abas je konstatovao da je Misija UN u cilju formiranja palestinske države doživela krah.

„Palestina računa na podršku Rusije. Rusija je jedan od najdragocenijih prijatelja palestinskog naroda, i kao što ste rekli na početku, nadamo se da će palestinski narod dobiti svoju državu“, rekao je Abas Putinu.

On je dodao i da palestinske vlasti neće prihvatiti pokušaje ekspatrijacije stanovništva iz Pojasa Gaze, sa Zapadne obale reke Jordan i iz Jeruslaima.
„Mi ne prihvatamo nastavak izraelske politike prinudnog iseljavanja Palestinaca iz Pojasa Gaze, sa Zapadne obale reke Jirdan, iz Jerusalima – takva strategija je već nekoliko puta realizovana u prošlosti, na primer 1948. i 1967. godine“, rekao je palestinski lider.
Abas je u zvaničnoj poseti Rusiji, a sastanak se održava u rezidenciji ruskog predsednika u moskovskom predgrađu Novo Ogarjovo.
Na dnevnom redu će, pred bilateralnih pitanja, a Putin i Abas će razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku, u svetlu eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba i humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze bez presedana, saopšteno je ranije u Kremlju.
Abas je u intervjuu za Sputnjik rekao da ide u Rusiju kako bi razmenio stavove o najnovijim događajima na međunarodnoj sceni, koordinisao stavove i ojačao bilateralne odnose. Naglasio je da planira da razgovara i i mirovnom procesu u cilju rešavanja palestinskog pitanja.
U pregovorima sa ruske strane učestvuju i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, ministar rada Anton Kotjakov, načelnik Glavne uprave Generalštaba Igor Kostrukov.
Sa palestinske strane u razgovorima učestvuju ministar za civilna pitanja Husein al-Šejh, ambasador u Moskvi Abdelhafiz Nofal, savetnik palestinskog lidera za diplomatska pitanja Maždi Haldi.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter