Izvor: ALO
01.07.2024 u 17:36
0

VIKTOR ORBAN ŠOKIRAO EVROPU: Mađarska preuzela predsedavanje Savetom EU i najavila velike promene

Mađarska preuzela predsedavanje Savetom EU

Danas je Mađarska zvanično preuzela predsedavanje Savetom EU od Belgije, a premijer Viktor Orban istakao je da je vreme da Budimpešta „ponovo učini Evropu velikom“. Na društvenoj mreži „X“, Orban je objavio da je učestvovao u „veoma radosnoj ceremoniji primopredaje“ sa belgijskim premijerom Aleksanderom De Kroom, te dodao da je red na Mađarskoj da učine Evropu konkurentnijom, bezbednijom i otpornijom.

„Svi su srećni što je red na nas da ponovo učinimo Evropu velikom!“, naveo je Orban aludirajući na moto šestomesečnog mađarskog predsedavanja „Učinimo Evropu ponovo velikom“.

MOGUĆI GRAĐANSKI RAT: Pobeda francuske ultradesnice na parlamentarnim izborima tek je UVOD U ONO GLAVNO

Jedan od sedam prioriteta Mađarske tokom predsedavanja Savetom EU biće dosledna politika proširenja, s naglaskom na neophodnosti pristupanja Zapadnog Balkana EU. Pored toga, Mađarska će se fokusirati na konkurentnost, odbranu, ilegalne migracije, regionalni razvoj, poljoprivrednu politiku i demografiju.

„Kako Mađarska danas preuzima predsedavanje, željni smo da učinimo Evropu konkurentnijom, bezbednijom i otpornijom“, navode iz mađarskog predsedavanja.

Mađarska će aktivno raditi na obezbeđivanju evropske perspektive za Zapadni Balkan, uz uverenje da integracija ovog regiona donosi koristi EU u ekonomskom, bezbednosnom i geopolitičkom smislu. U cilju daljeg proširenja i produbljivanja saradnje, partneri će biti pozvani na konsultacije kako u okviru Samita EU-Zapadni Balkan, tako i u okviru Evropske političke zajednice.

Mađarsko predsedavanje Savetom EU takođe će se fokusirati na postizanje novog evropskog sporazuma o konkurentnosti, jačanje evropske odbrambene politike, sprečavanje ilegalnih migracija, oblikovanje budućnosti kohezione politike EU, poljoprivrednu politiku EU orijentisanu na poljoprivrednike i rešavanje demografskih izazova.

„EU je dugo bila angažovana na obezbeđivanju evropske perspektive za Zapadni Balkan, jer zajednica ne može biti potpuna bez pristupanja ovog regiona. Integracija regiona donosi korist Evropskoj uniji u ekonomskom, bezbednosnom i geopolitičkom smislu“, navodi se u programu mađarskog predsedavanja.

Mađarsko preuzimanje predsedavanja Savetom EU dolazi u periodu konstituisanja novog rukovodstva u evropskim institucijama, a zvanično će predsedavati EU od 1. jula do 31. decembra.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter