Izvor: BLOOMBERG KURIR
08.06.2024 u 21:27
0

VREME NIJE SAVEZNIK RUSIJE: Pred Putinom se nalaze OVI VELIKI IZAZOVI

Rusiji je ostalo malo vremena da napravi proboj na frontu u Ukrajini, piše američki portal Blumberg.

Do danas, ruska vojska je postigla ograničen taktički uspeh protiv ukrajinskih snaga, kojima nedostaje oružje i municija.

Ovo je postalo izazov za Putina, jer, kako zapadno oružje ulazi u Ukrajinu i povećavaju se gubici ruske vojske, prednost Rusa počinje da se „tanji“, piše američki medij.

U članku se napominje da pokušaj Oružanih snaga Rusije da otvore novi front kod Harkova već izgleda „stopiran i nije postigao svoj cilj“ – stvaranje takozvane tampon zone duž granice.

Istovremeno, Kijev tvrdi da nanosi „veoma teške gubitke“ ruskim trupama u borbama oko pograničnog grada Volčanska na severu regiona.

Takođe, Rusi su uspeli da ostvare samo neznatan napredak u regionu Donjecka nakon zauzimanja strateški važne Avdejevke, a već nekoliko nedelja ruske trupe ne mogu da zauzmu još jedno ključno naselje u regionu – Časov Jar.

– Ruska strategija iscrpljivanja ukrajinskih snaga je veoma skupa i krvava za samu rusku vojsku, može dovesti do prekomernog iscrpljivanja snaga na ruskoj strani, što će zauzvrat dati Ukrajincima šansu za kontraofanzivu – kaže rukovodilac Moskovskog centra za analizu strategija i tehnologija Ruslan Puhov.

Ipak, Vladimir Putin insistira da su njegovi vojni ciljevi nepromenjeni i da će se Rusija boriti onoliko dugo koliko je potrebno da pobedi u Ukrajini.

Istovremeno, Kijev i zapadni saveznici suočavaju se sa izazovom da zadrže svoju sposobnost da se bore u ratu koji je u velikoj meri dospeo u ćorsokak, rekao je Blumberg.

Sa dolaskom oružja iz Sjedinjenih Država, Putin mora da se suoči sa promenom stava ukrajinskih saveznika, koji popuštaju ograničenja za napade na rusku teritoriju.

– Izgledi Rusije za pobedu ove godine značajno su umanjeni nastavkom isporuke oružja i pomoći. Rusija možda ima najveći broj vojnika, ali veliki deo njenog najboljeg oklopa je uništen i biće potrebno nekoliko godina da se vojska obnovi do nivoa iz 2022. godine – rekao je Ben Bari, viši saradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije.

– Naravno, obe strane se suočavaju sa ogromnim problemima, posebno po pitanju zamene poginulih i ranjenih. Zelenski je potpisao novi zakon o mobilizaciji, koji snižava starosnu dob za regrutaciju, iako problem sa ljudstvom ukrajinske vojske neće nestati – navodi Blumberg.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter