Izvor: Kurir
31.08.2024 u 15:48
0

ZAČEO JE MENTALITET SEJANJA STRAHA U ZEMLJI: Najozloglašeniji šef narko kartela pušten iz američkog zatvora

Jedan od ozloglašenih šefova narko kartela u istoriji Meksika Osijel Kardenas, pušten je iz američkog zatvora u imigracioni pritvor odakle može biti deportovan.

Kardensa je bio vođa Zalivskog kartela tokom jednog „od najkrvavijih razdoblja u Meksiku“, a bio je pobornik veoma brutalnih taktika u sukobima, poput odsecanja glava, prenosi agencija Rojters.

OVO SMO VEĆ VIDELI 1993. GODINE: Zbog suše iz jezera izronilo oko 80 kuća!

Kardenas je osnovao Zetas, naoružano krilo Zalivskog kartela sastavljeno od bivših vojnih specijalnih snaga. Osim trgovine drogom bavili su se iznudama i reketiranjem. Ta grupa je masovno kidnapovala civile radi otkupa.

 

Leo Silva, bivši agent američke Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) koji je radio u Meksiku od 2008. do 2015. boreći se protiv ove grupe, izjavio je da je Kardenas „direktno kriv za porast užasnog nasilja u Meksiku u poslednje dve decenije“.

„Osijel je stvorio novu eru organizovanog kriminala. Začeo je taj mentalitet sejanja straha u zemlji“, rekao je Silva.

Kardenas je uhapšen 2003. godine, izručen SAD 2007. Osuđen je na 25 godina zatvora 2010. godine.

Zetas su se kasnije osamostalili i jedno vreme bili najsmrtonosnija kriminalna grupa u Meksiku pre nego što su se gotovo potpuno ugasili.

Nije poznato da li će Kardenas biti deportovan u Meksiko ili će ostati u SAD. Međutim, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, američka televizijska mreža En Bi Si (NBC) prenela je da američke vlasti planiraju da predaju Kardenasa Meksiku u ponedeljak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter