Izvor: Sputnik
09.07.2024 u 19:15
0

ZAJEDNIČKA IZJAVA PUTINA I MODIJA: Potrebno mirno rešenje oko Ukrajine diplomatskim putem

Rusija i Indija naglašavaju potrebu za postizanjem mirnog rešenja sukoba u Ukrajini kroz dijalog i diplomatiju i uključivanje obe sukobljene strane, navodi se u zajedničkoj izjavi lidera Rusije i Indije, Vladimira Putina i Narendre Modija.

U izjavi se navodi da se planira izgradnja bilateralne ekonomske saradnje između Rusije i Indije, uključujući i u devet prioritetnih oblasti:
1. Posvećenost eliminisanju necarinskih trgovinskih prepreka vezanih za bilateralnu trgovinu. Dogovoreno je da se do 2030. godine rusko-indijski trgovinski promet poveća do obima od 100 milijardi dolara;
2. Razvoj sistema bilateralnih transakcija između zemalja korišćenjem nacionalnih valuta;
3. Povećanje robnog prometa sa Indijom kroz pokretanje novih ruta međunarodnog saobraćajnog koridora „Sever-Jug“, Severnog morskog puta i pomorske linije Vladivostok-Čenaj.
4. Povećanje bilateralne trgovine poljoprivrednim proizvodima, hranom i đubrivima. Održavanje intenzivnog dijaloga u cilju uklanjanja veterinarskih, sanitarnih i fitosanitarnih ograničenja i zabrana.
5. Razvoj saradnje u ključnim oblastima energetike, uključujući nuklearnu, preradu nafte i petrohemiju, proširenje saradnje i partnerstva u oblasti energetske infrastrukture, tehnologija i opreme. Obezbeđivanje bilateralne i međunarodne energetske bezbednosti, uključujući i uzimanje u obzir perspektiva globalne energetske tranzicije.
6. Jačanje saradnje u oblasti razvoja infrastrukture, saobraćajnog inženjeringa, automobilske industrije i brodogradnje, svemira i drugih industrijskih sektora. Obezbeđivanje ulaska ruskih i indijskih kompanija na međusobna tržišta, uključujući i stvaranje podružnica i industrijskih klastera.
7. Podsticanje privlačenja investicija i sprovođenje zajedničkih projekata u različitim oblastima ekonomske saradnje, uključujući digitalnu ekonomiju, nauku i istraživanje, obrazovne razmene i prakse za zaposlene u visokotehnološkim kompanijama.
8. Uspostavljanje sistemske saradnje u razvoju i isporuci lekova i napredne medicinske opreme. Jačanje koordinacije u oblasti medicinske i biološke bezbednosti.
9. Razvoj saradnje u humanitarnoj oblasti, dosledno širenje saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i tehnike, kulture, turizma, sporta, zdravstva i drugim oblastima.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter