Izvor: kurir
02.06.2024 u 07:32
0

ZAPAD OPASNO ZABRINUT! Rusi razvijaju SPECIJALNE DRONOVE sa DVOSTRUKO većom snagom: Evo šta to znači

Broj ruskih dronova dugog dometa iz porodice Geranj je mnogo manje zabrinjavajući od brzine njihove tehničke evolucije.

Ovo je objavio Forbs, pozivajući se na podatke koje je prikupio zapadni OSINT – istraživač ŠahidTreker.

„Rusi prilagođavaju dronove kako bi bili manje ranjivi na vatru sa zemlje. Krajem 2023. godine pojavila se nova ‘stelt verzija’ sa tamnim premazom koji apsorbuje radio talase i takođe čini dronove nevidljivijima noću“, piše u izdanju.

BIO SAM ZENICA NJEGOVOG OKA: Tramp o Putinu

 

Pojašnjava se da su u isto vreme „Geranji“ identifikovani sa 4G ćelijskim modemima koji se povezuju na ukrajinski sistem mobilnih komunikacija.

Ovo omogućava operaterima bespilotnih letelica da ih prate u letu i utvrde da li su stigli do cilja ili gde su oboreni.

Prisustvo modema na letelici takođe ukazuje da se dron može reprogramirati na nove koordinate u letu kako bi se izbegla ukrajinska protivvazdušna odbrana.

„Potencijalno, modem takođe omogućava navigaciju koristeći lokaciju ćelijskih stubova, što je moguća kontramera ukrajinskom sistemu lažiranja satelitske navigacije Pokrova, koji bi mogao da izbaci Geranj sa kursa„, ističe se.

Zabeleženo je da je u martu 2024. godine pronađeno nekoliko oborenih Geranja opremljenih kamerama i modemima, što im je omogućilo da prenose slike. Verovatno, ruski proizvođači bespilotnih letelica međusobno razmenjuju korisne informacije dobijene tokom rada letelica.

Pretpostavlja se da su se inovacije na Geranjima mogle pojaviti za izviđanje ili utvrđivanje efekta prethodnih napada, ali u mraku je to sumnjivo, ali izbegavanje protivvazdušne odbrane može biti pravi zadatak.

Mobilni timovi PVO Oružanih snaga Ukrajine najčešće koriste tragajuću municiju, koja ostavlja primetan trag na nebu, kao i moćne reflektore.

„Ovi razvoji su važni po tome što svi koriste jeftinu komercijalnu tehnologiju koja se može brzo staviti u upotrebu. Uobičajeni višegodišnji proces karakterizacije, testiranja, razvoja, evaluacije i tek potom puštanja u proizvodnju je pojednostavljen do brzine približne brzini razvoja bespilotnih letelica koja je primećena u Ukrajini“, ukazuje se u materijalu.

Ističe se da nedavni izveštaji ukazuju da Ruska Federacija razvija nove bojeve glave (bojne glave) za Geranje, uključujući zapaljive i termobarične za upotrebu protiv određenih ciljeva, kao i dvostruko veću snagu, što će verovatno uticati na domet u poređenju sa originalnim, ali imaće povećane destruktivne sposobnosti.

„Ukrajina je takođe oborila nekoliko primeraka nove mlazne verzije poznate kao Šahid-238. Rukovaoci su na radaru zabeležili da se 238 kretao brzinom većom od 320 milja na sat, skoro tri puta brže od mopeda na propeler Šahid-136“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter