Izvor: INFORMER
27.05.2024 u 22:20
0

Zapad zabrinut, NATO se ozbiljno preračunao u vezi sa Rusijiom! Kobna greška koja će odlučiti rat u Ukrajini’

Rusija proizvodi artiljerijske granate tri puta brže i najmanje četiri puta jeftinije od zapadnih saveznika Ukrajine. Komandant estonske vojske ocenio je da je NATO potcenio resurse kojima Rusija raspolaže.

Rusija će do kraja ove godine proizvesti skoro 4,5 miliona komada artiljerijske municije, dok će SAD i Evropska unija zajedno proizvesti oko 1,3 miliona, pokazuje studija konsultantske kuće Bejn&Kompani, koju je prvi preneo Skaj njuz.

Prosečna cena artiljerijske municije kalibra 155 mm, granate koje najčešće koriste članice NATO-a, iznosi oko 4.000 dolara po komadu. Poređenja radi, Rusija proizvodi granate od 152 mm za svoje oružane snage po ceni od oko 1.000 dolara.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus nedavno je upozorio da Rusija već proizvodi više naoružanja i vojne opreme nego što joj je potrebno za rat protiv Ukrajine i da ubrzano puni svoja skladišta oružjem. Komandant Odbrambenih snaga Estonije Martin Herem je u intervjuu za Blumberg početkom godine ocenio da je NATO potcenio resurse i kadrove kojima Rusija raspolaže. Herem je upozorio da bi Rusija mogla biti u poziciji da se upusti u „agresiju manjih razmera“ protiv zemalja NATO-a ako se njeni resursi više ne koriste u Ukrajini.

Vojni stručnjaci sve češće ističu da bi proizvodne linije mogle na kraju da odluče o ishodu rata u Ukrajini.

Pored obimne domaće proizvodnje, Rusija uvozi i municiju i opremu iz Severne Koreje, Kine i Irana. Samo prošle godine Iran je Rusiji poslao najmanje 300.000 artiljerijskih granata. Od septembra, Severna Koreja je u Rusiju poslala oko 6.700 kontejnera sa više od tri miliona artiljerijskih granata od 152 mm ili 500.000 granata od 122 mm. Kina takođe pruža ogromnu podršku ruskoj odbrambenoj industriji, u vidu zaliha mikroelektronike, što omogućava Rusiji da brže proizvodi oružje.

Nedostatak municije je dugo bio razlog za zabrinutost u Ukrajini, a eskalirao je ove godine kada je EU odustala od svog obećanja da će Ukrajini isporučiti milion artiljerijskih granata, a domaće političke prepirke u Vašingtonu dovele su do ozbiljnih odlaganja paketa pomoći od 61 milijardu dolara.

Spora proizvodnja artiljerije i blokada isporuke vojne pomoći ometali su napredak Ukrajine na bojnom polju. Ukrajinski vojnici upozoravaju da na svaki metak koji ispali Rusija ispali najmanje pet.

Poručnik 57. brigade u Harkovskoj oblasti, gde je Rusija 10. maja započela novu ofanzivu, rekao je za Skaj njuz da njegovi vojnici moraju vešto da rukuju svojim zalihama i da ih koriste samo kada su sigurni da će pogoditi metu.

– Često sa samo jednom, ili dve ili tri granate moramo uništiti metu – rekao je ukrajinski poručnik Kostjantin .

Podsetimo, nekoliko država članica EU i zemalja van bloka podržalo je češku inicijativu, predloženu u februaru ove godine, da se za Ukrajinu nabavi 800.000 granata. Brisel je u martu dodelio 500 miliona evra evropskim kompanijama da u potpunosti povećaju svoj proizvodni kapacitet na dva miliona granata godišnje, a Ukrajina će najranije u drugoj polovini ove godine početi i domaću proizvodnju granata od 155 mm po NATO standardima. .

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter