Izvor:
27.07.2024 u 15:37
0

ZAŠTO SE NEMAČKA PLAŠI TRAMPA?

Tramp ima jednu sasvim drugačiju viziju za NATO, EU i odgovornost vodećih zemalja iz tih organizacija po pitanju bezbednosti Evrope.

On ne želi da na neki eventualni sukob na prostoru Evrope troši prevelike finansijske ili ljudske resurse. Zbog ovoga se EU, pa i Nemačka boje i zato je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova formiralo kriznu grupu.

Ovako general-major u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač tumači to što su nemačke diplomate odlučile da formiraju kriznu grupu u slučaju da predsednički kandidat Donald Tramp pobedi na izborima u Americi.
Trenutno su glavne diskusije u okviru grupe usmerene na odluku američkog predsednika Džozefa Bajdena da odustane od reizbora, a mogućnost pobede Trampa izaziva „duboku zabrinutost“ u Berlinu, objavio je „Fajnenšel tajms“ pozivajući se na predstavnike nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.
Evropska unija se, pogotovo u toku ukrajinske krize, pokazala kao nesposobna da utiče na bilo koje pitanje od strateškog karaktera za budućnost Evrope. U krajnjoj liniji i sama ta kriza, njen nastanak i razvoj govore u prilog tome da je to tačno. Nakon početka ukrajinske krize dolazi do izražaja i proces neposredne zavisnosti Nemačke od Amerike. Nijednu odluku Nemačka nije donela suvereno, a da se tiče Evrope, Evropske unije ili ponašanja u ukrajinskoj krizi, rekao je Kovač za Sputnjik.
On ističe da je Nemačka i u bezbednosnom i u političkom smislu dovedena u poziciju da slepo sluša Ameriku i podseća da od kraja Drugog svetskog rata Amerika u Nemačkoj utiče na sve krupne strateške odluke, pa i na ponašanje Nemačke u međunarodnim odnosima. Drugim rečima, Nemačka je zadužena da slepo prati spoljnu politiku SAD.

Šta je NATO bez Amerike?

Kovač podseća da istraživanje javnog mnjenja daje veliku prednost Trampu kada je reč o američkim predsedničkim izborima i da se Nemačka boji upravo toga, odnosno pitanja šta će da rade ako im Trampova administracija „prebaci“ autonomnost i odgovornost koja uz nju ide. NATO je, kaže on, odavno potvrđen kao beskorisna organizacija u kojoj niko, pa ni Nemačka, ne može imati zaštitnika.
Bajden i Demokratska stranka imaju osećaj da postoji potreba za postojanjem NATO, što nije slučaj sa Trampom i on vidi da je to u dobroj meri prevaziđena organizacija za koju Amerika nepotrebno troši velike resurse, zaključio je Kovač za Sputnjik.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter