Izvor: 24 sedam
05.08.2024 u 07:31
0

ZAŠTO UKRAJINA NE MOŽE DA KRENE NA KRIM: Vojni stručnjaci objasnili

"Ponovno zauzimanje Krima bilo bi izuzetno teško jer je Krim u suštini ostrvo"

Ako pokuša da zauzme Krim, Ukrajini će biti potrebni ogromni ljudski i tehnički resursi za ono što bi moglo biti najteža bitka u sukobu. Osvajanje Krima je veliki zalogaj za Ukrajinu zbog njegove udaljenosti od linija fronta, snažno utvrđenih ruskih odbrambenih linija i nedostatka ljudstva i vazdušnih snaga Ukrajine.

„Ponovno zauzimanje Krima bilo bi izuzetno teško jer je Krim u suštini ostrvo“, rekao je Mark Kansijen, penzionisani pukovnik američkih marinaca koji je viši savetnik u Centru za strateške i međunarodne studije.

On je ocenio da bi desant na Krim bio nemoguć jer Ukrajini nedostaju brodovi za prevoz velikog broja vojnika i teške opreme, dodavši da „Rusija i dalje ima avione i podmornice velikog dometa, koje su u neranjive na moru“.

Stručnjak za međunarodnu bezbednost sa Univerziteta Lankaster u Velikoj Britaniji Bazil Džermond smatra da Rusija ima veliku vojnu i odbrambenu infrastrukturu na Krimu koju bi Ukrajina prvo morala da uništi ili ozbiljno ošteti.

Bez mogućnosti da preveze velike jurišne snage vazduhom ili vodom, Ukrajina bi bila prinuđena da napadne kroz ruske odbrambene linije kako bi se približila Krimu.

Međutim, portal navodi da je Rusija snažno ojačala liniju fronta sa protivtenkovskim rovovima, lavirintima rovova, barikadama „zmajevih zuba“ i minskim poljima, sa većim delom odbrane na severnom Krimu.“Rusi su snažno utvrđeni i dobro zaštićeni u ovim oblastima, rekao je saradnik Centra za Evroaziju Atlantskog saveta Mark Temnicki.

Direktor za politička pitanja u istraživačkom centru „Difens prioriti“ Bendžamin Fridman, je ocenio da Ukrajini nedostaje ljudstvo i vazdušna zaštita koja je potrebna da bi prešla u veliku ofanzivu.

„Čak i sa F-16, mislim da Ukrajina nema mogućnost da svojim kopnenim snagama pruži efikasnu  vazdušnu podršku, s obzirom na moć ruske protivvazdušne odbrane“, rekao je Fridman za „Biznis Insajder“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je više puta ponovio da je Krim sastavni deo Rusije i među ostalim uslovima za mir naveo da će nove teritorije zauvek ostati uz Rusku Federaciju.

„To pitanje ne može biti predmet rasprave, naglasio je Vladimir Putin.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter