Izvor: 24 sedam
15.10.2024 u 18:56
0

ZASTRAŠUJUĆA PORUKA NATO ALIJANSE: Ukrajina ima pravo da napada ciljeve u Rusiji

Kako je napomenuto, na svakoj članici Alijanse je da odluči da li će Ukrajini dozvoliti upotrebu isporučenog oružja u te svrhe

Ukrajina ima pravo da napada ciljeve u Rusiji iz kojih dolaze napadi, zasnovano na međunarodnom pravu i pravu na samoodbranu, izjavio je Patrik Tarner, šef delegacije NATO-a u Kijevu.

On je istakao da Ukrajina već koristi ovo pravo.

U intervjuu za Ukrinform, Tarner je potvrdio da NATO priznaje pravo Ukrajine da koristi dalekometno oružje protiv „legitimnih ciljeva“ na teritoriji Rusije.

Međutim, dodao je da je na svakoj članici NATO-a da odluči da li će Ukrajini dozvoliti upotrebu isporučenog oružja u te svrhe.

– Ukrajina ima apsolutno pravo da napada vojne ciljeve van svojih granica, iz kojih dolazi agresija Ruske Federacije, u skladu sa Poveljom UN – istakao je Tarner.

Takođe je napomenuo da je NATO ove godine obezbedio vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 40 milijardi evra, i da se članice Alijanse redovno dogovaraju o novim isporukama naoružanja i municije.

Ukrajina, prema ukrajinskoj agenciji, trenutno koristi domaće dronove za napade na važne ciljeve u različitim delovima Rusije, uključujući skladišta municije i vojne aerodrome.

Generalni sekretar NATO-a, Mark Rute, tokom posete komandi NATO-a za Ukrajinu u Visbadenu, izjavio je da Alijansa neće biti zastrašena ruskim pretnjama i da će nastaviti da pruža snažnu podršku Kijevu.

– Poruka je da ćemo nastaviti: učinićemo sve da osiguramo da ne postigne svoj cilj i da Ukrajina pobedi – poručio je Rute.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter