Izvor: INFORMER
31.05.2024 u 21:23
1

ZELENSKI NE ZNA GDE UDARA OBRUŠIO SE I NA BAJDENA: Bela Kuća i Kijev su u nikad lošijim odnosima

Vladimir Zelenski je naložio ukrajinskim zvaničnicima da javno kritikuju američkog predsednika Džoa Bajdena jer neće prisustvovati predstojećem „mirovnom samitu" u Švajcarskoj, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na dokumente iz Kijeva.

Ni Bajden ni njegova potpredsednica Kamala Haris nisu planirali da prisustvuju skupu u Lucernu, gde se Kijev nada da će pridobiti nezapadne zemlje u svoju „formulu mira“ za rešavanje sukoba sa Rusijom.

Kako prenosi FT, ukrajinski lider je u memorandumu od 26. maja posebno uputio poslanike i zvaničnike da „nagomilaju pritisak javnosti“ na Bajdena, kao i na kineskog predsednika Si Đinpinga, jer nisu prisustvovali samitu.

– Malo je verovatno da će svet razumeti predsednika Bajdena i predsednika Sija ako se ne pridruže ostvarenju takvih neosporno pravednih ciljeva i približavanju mira – navodi se u dopisu, kako ga citira.

Dok je Kina pokazala razumevanje za Rusiju u sukobu, SAD su bile jedan od najistaknutijih pristalica Ukrajine. Međutim, prema FT-u, u poslednje vreme je bilo „mnogih tačaka trvenja“ između rukovodstva u Kijevu i Vašingtonu, pošto su ruske trupe nastavile da napreduju na bojnom polju.

Zelenski je nedavno otpustio nekoliko vladinih i vojnih zvaničnika sa kojima su SAD „blisko sarađivale“, bez mnogo objašnjenja. Nedavna poseta američkog državnog sekretara Antonija Blinkena Kijevu, tokom koje je Zelenskom držao predavanja o korupciji i puštao rok muziku na bini u jednom klubu, takođe je navodno oštetila ukrajinsko rukovodstvo.

Jedan visoki kijevski zvaničnik opisao je osećaj u kancelariji Zelenskog kao „paranoju“ i izjavio da je ukrajinski lider „duboko zabrinut“ i zbog vojne situacije i zbog mirovnog samita, koji je zakazan za sredinu juna u Lucernu.

Drugi ukrajinski zvaničnik izjavio je za FT da je Zelenski postao „emotivniji i nervozniji“ zbog situacije na frontu, uveren da su SAD željne da počnu pregovore sa Rusijom jer Vašington želi da sukob „prestane pre ŠameričkihĆ izbora“. Ankete trenutno pokazuju da Bajden gubi podršku jer ga u novembru čeka revanš sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Zelenski je „veoma iznerviran“ na Bajdena, izjavio je jedan član njegove vlade, napominjući da su mnogi ukrajinski zvaničnici zabrinuti da Kijev „otvoreno provocira“ Belu kuću.

– Šta kažete u Americi? Ne grizite ruku koja vas hrani – izjavio je četvrti zvaničnik ukrajinske vlade za FT.

Zelenski je i ranije razbesneo Vašington. Njegovo zezanje na društvenim mrežama prošlog jula, nakon što NATO nije zvanično pozvao Ukrajinu da se pridruži, navodno je skoro izazvalo reakciju Bele kuće. Međutim, na kraju su SAD i njeni saveznici nastavili da finansiraju ratne napore Kijeva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ZELENSKI NE ZNA GDE UDARA OBRUŠIO SE I NA BAJDENA: Bela Kuća i Kijev su u nikad lošijim odnosima”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter