Izvor: SPUTNIK
24.08.2024 u 12:26
0

ZELENSKI POTPISAO ZAKON: Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva je zabranjena

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje aktivnost religioznih organizacija povezanih sa Rusijom, između ostalog, kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), objavljeno je na sajtu Vrhovne rade.

„Nacrt zakona o aktivnosti religioznih organizacija na teritoriji Ukrajine je 24. avgusta potpisao predsednik Ukrajine“, navodi se na sajtu.
Prethodno je ukrajinski parlament usvojio zakon koji omogućava da se u Ukrajini zabrani Ukrajinska pravoslavna crkva. Kako je naveo poslanik Jaroslav Železnjak, UPC će imati devet meseci da „prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom“. Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja.
Pre toga, predlog zakona je podržao Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija.
Tim povodom oglasila se nedavno i zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je rekla da usvajanje tok zakona ima za cilj produbljivanje verskog raskola i predstavlja grubo kršenje slobode veroispovesti, što podrazumeva represiju i progon sveštenstva i vernika, skrnavljenje pravoslavnih svetinja, kao i nasilno zauzimanje crkava i parohija UPC.
Podsetimo, ukrajinske vlasti organizovale najveći talas progona UPC u savremenoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim delovima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC.
Vlasti su uvele sankcije nekim predstavnicima sveštenstva UPC. Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC i sprovodi „kontraobaveštajne aktivnosti“ – pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastira u potrazi za dokazima o „antiukrajinskim aktivnostima“.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter