Izvor: Kurir
02.06.2024 u 16:59
0

ZELENSKI: „Razočarani smo što neki svetski lideri još nisu potvrdili svoje učestvovanje na mirovnom samitu“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, sastao se danas sa američkim ministrom odbrane u Singapuru, a tom prilikom je rekao je da je razočaran što se određeni svetski lideri nisu odazvali da prisustvuju na mirovnom samitu o Ukrajini u Švajcarskoj.

Kineski predsednik Si Đinping neće učestvovati, a koliko se dosad zna, ni američki predsednik Džo Bajden.

POTPUNI KOLAPS ZGRADE: Spasioci su na terenu, još se izvlače nastradali

„Razočarani smo što neki svetski lideri još nisu potvrdili svoje učestvovanje na mirovnom samitu“, rekao je Zelenski, ne spominjući precizno Kinu ili SAD.

Međutim, nešto kasnije Zelenski je jednako optužio Kinu da vrši pritisak na neke zemlje da ne učestvuju na samitu.

„Rusija, koristeći kineski uticaj u regionu, ali i kineske diplomate, radi sve kako bi omela mirovni samit. Žalosno je da je tako velika nezavisna moćna država kao što je Kina instrument u rukama Putina.

Zelenski je u nedelju imao „vrlo dobar“ sastanak s američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom u Singapuru, dok nastoji da dobije snažnu podršku zapada.

Više od stotinu zemalja i organizacija obavezalo se da će učestvovati na samitu u junu u Švajcarskoj, rekao je Zelenski i pozvao zemlje Azije i Pacifika da se pridruže.

Kina je u petak rekla da će biti „teško“ učestvovati na ovom samitu ako Rusija nije pozvana.

Do susreta između Zelenskog i Ostina došlo je nakon što je ukrajinski predsednik u petak pohvalio „napredak“, nakon što je SAD Kijevu dopustio korišćenje američkog oružja za napade na ruskom tlu, uz određene uslove.

Ukrajina teško obuzdava rusku kopnenu ofanzivu u regiji Harkova, gde je Moskva nedavno postigla svoj najveći teritorijalni napredak za 18 meseci.

Zelenski je poslednjih dana posetio nekoliko evropskih zemalja kako bi zatražio veću vojnu pomoć za ukrajinsku vojsku, koja sve teže odoleva pred neprekidnim napadima Rusije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter