Izvor: BSC Happy
30.04.2023 u 21:47
0

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Bahmut je zamka za Ukrajince – potrošena je snaga za kontraofanzivu!

Danas je 431. dan specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini.

Vođa Vagner grupe, Jevgenij Prigožin, objavio je danas da Bahmut samo što nije oslobođen.

Angela Merkel je izjavila da je za vreme svog mandata učinila sve što je moguće da ne dođe do sukoba Ukrajine i Rusije. Ova kontroverzna izjava izazvala je mnoge komentare jer se kosi sa prethodnom u kojoj je priznala da je Nemačka naoružavala Ukrajinu pre ruske vojne intervencije.

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu izjavio je danas da je Rusija podigla  borbenu pripravnost u Kirgiziji i Tadžikistanu u svetlu nastojanja SAD i njenih saveznika da obnove svoje vojno prisustvo u Centralnoj Aziji.

O ovim temama govorili su večerašnji gosti emisije „Aktuelnosti“ na Happy televiziji Ljubinka Milinčić– urednica Sputnjika, Bojan Dimitrijević-ekonomista i general Vinko Pandurević.

-Angeli Merkel bi bilo mnogo bolje da je nastavila da ćuti. Otišla je sa vlasti i sada je počela da priča… Sada kada je progovorila, shvatili smo koliko je zapravo licemerna. Dolazila je u Moskvu i bila je i na proslavi Dana pobede. Tada je govorila koliko razume Rusiju i kakvu je sve Nemačka uloga bila u njenoj poziciji. Potom je uradila drugačije i naoružavala Ukrajinu. Sada izjavljuje da je učinila sve što je mogla da ne dođe do sukoba. Zaista ne znam šta je tu istina? Ona bi trebalo da bude zabrinuta za sudbinu sveta koju je i sama kreirala. Njena ideja je i bila da se sve to desi. Danas, sve posledice sankcija koje su namenjene bile Rusiji trpi njena zemlja- kaže Milinčić.

Ljubinka Milinčić smatra da je Rusija vrlo dobro znala da će Zapad naoružavati Ukrajinu i spremala se na vreme da ojača svoju privredu kako bi što bolje podnela sankcije.

-Ovo je veliki sukob, mnogo veći nego što se misli. On bi mogao da se završi jedino dogovorom Rusije i Amerike. Tada će biti mir- kaže Milinčić.

– Mislim da se ofanzive ne najavljuju, ali nikad ne reci nikad.  Može i to da nas iznenadi. Ako se šalje municija, ona se šalje sa razlogom, da bude upotrebljena.  Preko medija se na taj način jača moral ukrajinske vojske, mada on ovde i nije presudan. Ukrajina će dobijati pomoć u oružju, ali i u vojsci-kaže Milinčić.

-Ovo što je rekla Merkelova, to je jedan lični kontekst. Ljudi nastoje i u penziji da peru svoju savest i opravdaju svoju istorijsku ulogu. To je svakako izjavila zbog sebe. Preispituje se njena uloga.  Smatram da je svojom politikom učinila nehotice mnogo usluga Rusiji i Putinu-poručuje Dimitrijević.

– Vezano za rat, treba da imamo u vidu ono što je Jakov Kedmi rekao. Postoje tri stvari u kojima je Rusija imala pogrešnu procenu. Rusi nisu računali na jak otpor Ukrajine. Postojala je prvobitna ideja da se sve završi brzim ratom. Rusi takođe, po njegovim rečima, nisu verovali u veliku pomoć Zapada i NATO-a ne samo u oružju već i u obaveštajnim podacima. Možda je stanje na frontu trebalo da ide brže, ali to se nama samo tako čini. Na terenu to tako ne funkcioniše. Rusiji nije cilj osvajanje već iscrpljivanje neprijatelja.  Akcenat nije na osvajanju teritorija nego na uništavanju ratne tehnike-kaže Dimitrijević.

Za Dimitrijevića Ukrajina je upala u dve zamku. Jedna od njih je Bahmut gde su ukrajinske snage izgubile na desetine hiljada vojnika.

-Više ne ratuje prva ukrajinska vojska, ona je ili pobijena ili zarobljena. Zbrisano je 200.000 vojnika. Rusija ratuje protv celog NATO-a preko Ukrajine i veliko je pitanje da li uopšte može brže da napreduje. U ovom ratu Rusija svakako ima više uspeha i nastoji da smanji broj žrtava obične vojske. Za Rusiju su prvo ratovali Čečeni, potom privatne vojske i na taj način ona minimizira svoje žrtve. To je omogućilo Putinu da i dalje bude omiljen kod svog naroda. Rusija je mogla da intenzivnije i brutalnije ratuje u Ukrajini, ali to nije htela-rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević ne veruje u efekte ukrajinske kontraofanzive. On smatra da je osnovni element rata iznenađenje.

-Ova kontraofanziva se najavljuje mesecima… Ne verujem u kontraofanzivu sa 60.000 ljudi. Mislim da je to samo propagandna priča, početak kraja ukrajinske vojske. To bi dovelo samo do gubitka njene vojne moći-poručuje Dimitrijević.

General Pandurević kaže da je Merkelova svesna da je Amerika dovela do ovog rata.

-Odnos među državama vidimo upravo sada dok traje rat u Ukrajini. Države su živi organizmi. Rusija je znala šta joj se sprema sa Zapada- poručuje general.

-Bahmut je simbolično uporište u kom se demonstrira i moć i nemoć i jedne i druge strane. Front je manje više u stanju mirovanja. Nema tu neke ofanzive sa jedne ili druge strane. Bahmut pada malo po malo. Nije to dinamika dejstva koja bi se očekivala. Zgrade su porušene, artiljerija i rakete rade svoj posao, sad još pešadija da uradi svoje dok je jo vruća zemlja.
Mi nemamo uvid o ukrajinskoj vojci. Ne znamo kakav im je moral, raspoloženje… Mislim da su u Bahmutu uludo utrošene značajne ukrajinske snage za kontraofanzivu. Ona je medijski uspela. Da li će biti prave ofanzive, u to nisam siguran.  Samo medijsko najavljivanje kontraofanzive je ulilo Ukrajincima neku snagu- kaže general Pandurević.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter