Izvor: bsc happy
13.09.2024 u 16:34
0

POSLE RUČKA: Da li je petak 13. nesrećan dan?

U današnjoj emisiji sa našim gostima u studiju razgovaramo na temu petka 13. Kome je baksuzan a kome srećan dan.

Naši današnji gosti su:

Eva Ras, glumica

Saša Srećković, savetnik Etnografskog muzeja

Anita Marković, psihoterapeut

Miloš Stojković, teolog

Miloš Stojković istakao je da je to sujeverje, i da ako smo u zajednici sa Bogom, odlazimo na Liturgije, pričešćujemo se, nema te sile koja nas može pobediti i nemamo čega da se bojimo. A ako naš život baziramo na lažima, apsurdima sujeverju, onda imamo ovakve stvari kao što su strah od petka 13.

Saša Srećković rekao je da sva verovanja koja ulaze u kolektivnu svest imaju više tokova i da postoji više elemenata iz istorije koji su doveli do toga da ovaj dan smatramo nesrećnim. Petak je dan kada je stradao Gospod Isus Hrist, zatim Petak je dan kada je Kain ubio Avelja, dok sa druge strane imamo tajlanđane koji ovaj dan smatraju srećnim, ili muslimane koji petkom imaju posebne molitve i takođe ga smatraju srećnim.

Eva Ras je rekla da se povremeno plaši sujeverja i podelila je sa nama da ima jedan mali sujeverni ritual da kada joj ispadne tekst na probi predstave ona mora da sedne na tekst pa tek onda da ga podigne da ne bi urekla predstavu. Ona je dodala da joj sujeverje pomaže u nekim momentima da stekne samopouzdanje.

Anita Marković rekla je da je u osnovi sujeverja strah, ako bismo na sujeverje gledali kao na prelazni objekat u razvojnoj fazi dece kada uzmu plišanu lutkicu ili ćebence pa dožive taj osećaj sigurnosti i zaštićenosti. sa jedne strane imamo strah kao emociju a sa druge ljubav mi upravo sa sujeverjem stižemo od straha do ljubavi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter