Izvor: 24 sedam
03.08.2024 u 16:19
0

HAOS U NIGERIJI (VIDEO): Stradalo 13 ljudi, pljačka se šta se stigne, razmatra se angažovanje vojske

Stradalo 13 ljudi, pljačka se šta se stigne, razmatra se angažovanje vojske

Policijske snage Nigerije stavljene su u stanje visoke pripravnosti i spremne su da traže podršku od vojske nakon izveštaja o nasilju i smrti u protestima širom zemlje protiv navodnog lošeg upravljanja i krize gladi.

Najmanje četiri osobe su poginule, a 34 su teško povređene u eksploziji tokom marša u državi Borno, rekao je novinarima u četvrtak generalni policijski inspektor Kajode Egbetokun.

Do sukoba je došlo i u nekoliko drugih većih gradova, uključujući Abudžu, Jobe, Kadunu, Niger i Kano, prema Egbetokunu i lokalnim medijima.

 Zabeležili smo incidente ničim izazvanih napada na osoblje obezbeđenja, gde je prijavljeno da je jedan policajac ubijen, a drugi teško povređeni – rekao je Egbetokun.

Nigerijci su u četvrtak započeli desetodnevni ulični skup u znak protesta zbog najgore krize troškova života u najmnogoljudnijoj afričkoj državi. Za situaciju se okrivljuju ekonomske reforme predsednika Bola Tinubua, uključujući ukidanje subvencije za gorivo kada je preuzeo dužnost prošle godine. Stopa inflacije u zemlji iznosi 34,19 odsto, a inflacija hrane prelazi 40 procenata, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku.

 

Navodi se da su organizatori protesta bili inspirisani nedavnim događajima u Keniji, gde su višenedeljne smrtonosne demonstracije protiv poreza primorale predsednika Vilijama Rutoa da povuče finansijski zakon i otpusti ceo svoj kabinet.

Vlasti u Abudži upozorile su na proteste, rekavši da će ljudi sa „zlokobnim motivima“ iskoristiti prednost i podstaći haos u zemlji u kojoj su napadi samoubica i otmice rasprostranjeni.

Prvog dana mitinga guverner Kanoa uveo je 24-časovni policijski čas u drugoj po veličini državi u Nigeriji, navodeći kao razlog pljačku i uništavanje imovine koje su izazvali „nasilnici“ koji su „oteli“ proteste.

 

Severna država bila je unajvećem haosu u četvrtak, kada je policija je ispaljivala metke, suzavac i toplu vodu u pokušaju da rastera demonstrante.

U snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako pljačkaši provaljuju u skladište u blizini rezidencije guvernera Aba Kabira Jusufa, odnoseći dušeke i galone ulja, prenose lokalni mediji.

Lokalne novine „Punch“ objavile su fotografije mladih demonstranata koji kradu stvari kao što su kompjuteri, nameštaj i elektronika nakon što su navodno upali u Kanoov novoizgrađeni industrijski park Nigerijske komisije za komunikacije.

U saopštenju u petak Amnesti internešenel je tvrdio da je najmanje 13 demonstranata ubijeno u „neopravdanom i neprihvatljivom“ policijskom obračunu i pozvao je na istragu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter