Izvor: blic
19.08.2024 u 21:39
0

IZRAEL PRIHVATIO PREDLOG O PREKIDU VATRE: Čeka se odgovor Hamasa

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da je Izrael prihvatio predlog za premošćivanje razlika koje sprečavaju prekid vatre i oslobađanje talaca u Gazi, i pozvao je Hamas da učini isto, ne govoreći da li se bavio zabrinutostima koje je naveo militant. grupa.

Blinken je govorio nakon sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom koji je trajao 2,5 sata ranije tokom dana, a očekivalo se da će otputovati u Egipat u utorak. Sjedinjene Države, Egipat i Katar su mesecima pokušavali da posreduju u sporazumu, pri čemu su pregovori u više navrata odugovlačili.

HEZBOLAH NAPAO IZRAEL: Ima mrtvih

On nije rekao da li se takozvani predlog za premošćivanje bavi zahtevima Izraela za kontrolu nad dva strateška koridora unutar Gaze, za koje Hamas kaže da nije pokretač, ili drugim pitanjima koja su dugo ometala pregovore.

– Na današnjem veoma konstruktivnom sastanku sa premijerom Netanjahuom, on mi je potvrdio da Izrael podržava predlog premošćavanja. Sledeći važan korak je da Hamas takođe kaže „da“ – rekao je Blinken novinarima.

Blinken je ranije rekao da je sada vreme da se zaključi sporazum o prekidu vatre u Gazi koji bi vratio taoce koje drži Hamas i doneo olakšanje palestinskim patnjama nakon više od 10 meseci razornih borbi u Gazi

Skoro tročasovni sastanak izraelskog premijera sa američkim državnim sekretarom bio je „pozitivan i protekao je u dobrom duhu“, navodi se u saopštenju iz Netanjahuovog kabineta.

Premijer je ponovio da je Izrael posvećen najnovijem američkom predlogu u vezi sa oslobađanjem naših talaca – uzimajući u obzir bezbednosne potrebe Izraela, na čemu on čvrsto insistira – navodi se u saopštenju.

Blinkenova deveta misija na Bliskom istoku od početka sukoba usledila je nekoliko dana nakon što su posrednici, uključujući Sjedinjene Države, izrazili obnovljeni optimizam da je dogovor blizu. Ali Hamas je izrazio duboko nezadovoljstvo najnovijim predlogom, a Izrael je rekao da ima tačaka oko kojih nije voljan da pravi kompromis.

Putovanje, nekoliko dana pre nego što se novi razgovori očekuju ove nedelje u Egiptu, došlo je usred strahovanja da bi sukob mogao da se proširi u dublji regionalni rat nakon ciljanog ubistva dva glavna militanata u Libanu i Iranu koji se pripisuju Izraelu.

– Ovo je odlučujući trenutak, verovatno najbolja, možda poslednja, prilika da se taoci vrate kući, da se postigne prekid vatre i da se svi postave na bolji put ka opstanku mira i bezbednosti – rekao je Blinken otvarajući razgovore sa Izraelski predsednik Isak Hercog u Tel Avivu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter