Izvor: alo
15.06.2024 u 20:32
0

KRVOPROLIĆE JE MOGLO DA BUDE IZBEGNUTO Navodni nacrt mirovnog sporazuma Ukrajine i Rusije iz 2022.

Ukrajina i Rusija su se u nacrtu mirovnog sporazuma iz 2022. godine, koji nikada nije potpisan, saglasile da isključe Krim iz sporazuma, ostavljajući ga pod ruskom nadležnošću, kao i da Ukrajina ne priznaje ruski suverenitet nad poluostrvom

Američki list je danas objavio prvi navodni nacrt mirovnog sporazuma iz 2022. godine u trenutku kada je Švajcarska domaćin globalnog mirovnog samita za Ukrajinu, koji okuplja oko 100 zemalja, bez učešća Rusije.

Učesnici se nadaju da će sačiniti zajednički mirovni plan koji bi mogli da predstave ruskom predstavniku na sledećem sastanku, navodi Njujork tajms. „Volstrit džurnal“ je još u martu objavio sadržaj uslova za primirje iz 2022. godine, ali je „Njujork tajms“ objavio nacrt u celosti na 17 stranica.

Prema tome nacrtu, o statusu teritorija Ukrajine koje je okupirala Rusija, trebalo je da se odluči u kasnijim razgovorima između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina.

STRAVIČNA EKSPLOZIJA NA FRONTU Poginulo osam vojnika

 

Ukrajina je pristala da odustane od težnji da se pridruži NATO-u ili bilo kojem drugom vojnom savezu, ali je sporazum dozvoljavao Kijevu da uđe u EU.

Rusija je takođe zahtevala ukidanje svih sankcija Zapada, ukidanje svih ukrajinskih zakona koji se odnose na ruski jezik i nacionalni identitet i ograničavanje ukrajinskih oružanih snaga.

„Njujork tajms“ navodi da je najveća prepreka bila u vezi sa bezbednosnim garancijama pod kojima bi sile, kao što su Velika Britanija, SAD, Kina i Francuska stale u odbranu Ukrajine ukoliko bi bila napadnuta.

Ruski predstavnici su navodno zahtevali pravo veta na te garancije, što znači da bi Rusija mogla da blokira međunarodnu intervenciju ako sama Moskva odluči da ponovo izvede vojnu operaciju u Ukrajinu.

Ukrajinski tim zbog toga zahteva navodno „nije imao interes za nastavak pregovora“, rekao je jedan ukrajinski zvaničnik za američki list.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter