3°C

Beograd

Photo: wikimedia.commons

Izvor: Telegraf

Kraljica Draga dobija ulicu u Beogradu

Golden Rose ad

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica prihvatila je predlog novinarke Olivere Miletović i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da jedna od novoformiranih ulica u okviru projekta "Beograd na vodi" dobije ime po kraljici Dragi Obrenović. 

PROČITAJTE JOŠ: RADOJIČIĆ ZA "TELEMASTER": Kovid propusnice nisu idealno rešenje, ali su najbolje moguće u ovom trenutku!

U obrazloženju predloga, Miletovićeva i Vesić naveli su da je Draga Obrenović bila prva Srpkinja koja je bila kraljica posle Kosovske bitke.

Kada su atentatori u noći između 28. i 29. maja 1903. godine upali u dvor, kraljica Draga je stala ispred kralja Aleksandra pokušavajući pred ubicama da ga zaštiti, a ubijena je sa osamnaest metaka. Njen suprug, kralj Aleksandar, upucan je sa trideset kuršuma. Zaverenici su njihova tela oskrnavili potom sabljama.

Sticajem nesrećnih okolnosti i svega što se dogodilo posle njihove smrti, kao i željom onih koji su učestvovali u ubistvu da opravdaju taj zločin, kraljica Draga je jedina srpska kraljica koja nema ulicu u Beogradu, što je velika istorijska nepravda.

PROČITAJTE JOŠ: Rekonstrukcija platoa ispred Narodne skupštine

Draga Obrenović pokrenula je akciju za pomoć srpskom svetogorskom manastiru Hilandar. Vraćeni su dugovi manastira koji je, poput manastira Zograf, mogao da postane bugarski. Kralj Aleksandar je 1896. godine posetio manastir, a početkom dvadesetog veka Srbija je, prvi put u istoriji, zakonski uredila pomoć manastiru Hilandar. Zato se i danas ime kraljice Drage sa poštovanjem pominje u Hilandaru. 

Ime kraljice Drage Obrenović dobiće ulica koja se trenutno formira u okviru projekta "Beograd na vodi", a čiji početak će biti malo iza stare Železničke stanice čiji su prvi putnici bili kralj Milan Obrenović, kraljica Natalija Obrenović i prestolonaslednik Aleksandar Obrenović.

Ulica nastavlja ka obali Save i završava se između savremenih stambenih i ugostiteljskih kompleksa zgrada koji postaju simbol modernijeg i razvijenijeg Beograda. Ova ulica simbolično vezuje eru iz koje je potekao kraljevski par Obrenovića i savremeni Beograd, odajući poštu ne samo kraljici Dragi Obrenović već i samoj istoriji naše prestonice.

Odbornici Skupštine Grada Beograda razmotriće ovu inicijativu na sednici koja će biti održana u ponedeljak, 25. oktobra i doneće odluku o imenovanju ulice.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad