Izvor: Blic
01.10.2024 u 11:57
0

BEOGRAD JE NAJBOMBARDOVANIJI EVROPSKI GRAD: Otkriveno 18 lokacija sa neeksplodiranim minama i bombama

Beograd je bio najbombardovaniji grad u Evropi u 20. veku Centar za razminiranje je detektovao 18 lokacija sa neeksplodiranim minama i bombama u Beogradu

Beograd nosi neslavni oreol nojbombardovanijeg grada Evrope u 20. veku. Nekoliko puta razaran, isto toliko puta ponovo građen. Rane od napada su zecelile, ali ožiljci su ostali, golim okom vidljivi ogledani u ruševinama pojedinih zgrada, ali i nevidljivi, duboko pod zemljom. Poslednji put Beograd ali i Srbija su bombardovani 1999. godine, i tom prilikom osim velikog broja bombi koje su razorile našu državu, isto je tako veliki broj i neeksplodiranih mina koje su ostale na površini ali i unutar zemlje.

Na području Beograda Centar za razminiranje detektovao je 18 lokacija gde postoje mine i bombe koje nisu eksplodirale a pod zemljom se nalaze još od vremena Prvog, Drugog svetskog rata ili bombardovanja 1999. godine. Lokacija za koju se već više od deset godina zna je Prijedorska ulica na Zvezdari i bomba koja je bačena iz 1999. godine a sa kojom članovi domaćinstva iza mene sve vreme žive.

Iako žive u neposrednoj blizini Prijedorske i Volgine ulice, području koje je u glavnom gradu i najbogatije neeksplodiranim minama i granatama, građani i građanke nisu zabrinuti sadržajem koji krije Zvezdarsko brdo.

Nema opasnosti od mina

Iz Centra za razminiranje kažu da građani i nemaju razlog da budu zabrinuti, da ne postoji opasnost od mina, duboko su u zemlji, i gotovo ne postoji šansa da se aktiviraju, naravno ukoliko se ne diraju. Zbog toga iz ove ustanove ističu da su im građani i najbolji saradnici.

– Može da bude opasno, zato je veoma važno da građani prepoznaju da se radi o nekom eksplozivnom ostatku rata, da li je to bomba, da li je mina, da li je bilo šta drugo, da prepoznaju, da pozovu policiju, da ne pomeraju, da ne diraju – kaže Bojan Glamočlija, Centar za razminiranje.

U protekle dve decenije, demineri su uništili gotovo 40.000 eksplozivnih ostataka. Interesantan je podatak da je pre izgradnje Beograda na vodi, na ovoj lokaciji pronađeno oko 300 neeksplodiranih granata i mina, a kako su nam rekli iz Centra za razminiranje, čak četiri je bilo teško oko 500 kg.

Kada se pronađe neeksplodirana bomba ili mina, prvo se radi projekat uklanjanja, a zatim demineri izlaze na teren. Pripadnici Sektora MUP-a za vanredne situacije tokom 2024. uništili su 797 eksplozivnih naprava. Za sve to su potrebna znatna finansijska sredstva.

Zato je potrebna međunarodna pomoć, zato su potrebne međunarodne donacije. Mi se trudimo i mi smo mnogo dobijali i donacije i od države. Srbije je jedina u regionu koja odvaja novac za razminiranje. Može da košta i do nekoliko stotina hiljada evra – kaže Glamočlija.

Centar za razminiranje uvek je u potrazi za novim deminerima, s obzirom da posla ima na pretek, a trenutno su najaktivniji u regionu Bujanovca, Vranja I oko Niša. Na tom području je izražena opasnost od neeksplodiranih kasetnih bombi koje su bačene tokom bombardovanja 1999. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter