Izvor: tanjug
29.10.2021 u 14:31
0

Grad Beograd i ambasada SAD obeležili Dan slobode

Grad Beograd i ambasada SAD u Beogradu obeležili su danas Dan slobode posvećen obeležavanju oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu, sa fokusom na odnose Srbije i SAD.

Član gradskog veća Grada Beograda Fadilj Eminović izjavio je da Grad Beograd pokušava da u okviru Dana slobode jedan deo posveti ljudima koji su nesebično pomagali Srbiju i našem narodu u teškim vremenima u Prvom i Drugom svetskom ratu.

PROČITAJTE JOŠ: VESIĆ SA VUČIĆEM U NOVOM VOZU: Zamenik gradonačelnika ODUŠEVLJEN – „Beograd pobeđuje“! (FOTO)

-Pokušavaćemo i u narednom periodu da se odužimo svim saveznicima i dobronamernicima koji su pomagali naš narod u teškim vremenima. Naš narod ceni i poštuje sve dobronamerne ljude koji su pružali pomoć, čak i žrtvovali sopstvene živote- rekao je Eminović.

Zamenik ambasadora SAD u Beogradu Džon Ginkel izjavio je da bi trebalo da budemo ponosni na to što smo udružili snage da pobedimo u dva svetska rata, ali i da treba da usmeravamo sve svoje snage u zajednički rad na izgradnji bolje, bogatije i bezbednije budućnosti za obe zemlje.

PROČITAJTE JOŠ: Vakcinisano 34 korisnika Dnevnog boravka „Sunce“

Kako je istakao, današnjim obeležavanjem odaje se počast prijateljstvu srpskog i američkog naroda i naglasio da ceni napore da se svake godine istaknu zajednički napori dve zemlje da se poraze neprijatelji.

Prema njegovim rečima SAD danas kao i pre jednog veka teže stvaranju sve tešnjeg partnerstva sa srpskim narodom naglasivši da su odnosi dve zemlje preživeli i probu teških vremena, uključujući i 1999.

PROČITAJTE JOŠ: VAŽNO! Promene u saobraćaju putničkih vozova

-Izražavam saučešće porodicama onih čiji su životi izgubljeni tokom ratova 90-ih uključujući i i one koji su posledica vazdušnih napada protiv Miloševićevog režima. Moramo da razumemo i shvatimo našu istoriju kada je pozitivna, ali i ona druga sećanja. U isto vreme moramo gledati napred, tražiti načine da ojačamo naše prijateljstvo i partnerstvo u budućnosti- rekao je Ginkel.

Ginkel je kazao da iako mu je današnji događa prvi u Srbiji, zna da postoji dugogodišnja saradnja dva naroda.

-I pre dolaska znao sam za slavne Amerikance srpskog porekla poput Nikole Tesle i Mihajla Pupina. Znam i priču kako je predsednik Vudro Vilson podigao srpsku zastavu iznad Bele kuće kao simbol poštovanja i solidarnosti SAD sa žrtvama koje je narod Srbije podneo pre više od 100 godina- rekao je Ginkel.

PROČITAJTE JOŠ: GORAN VESIĆ: Evo gde ćete sve moći uskoro da se vakcinišete!

Današnjem obeležavanju Dana slobode u parku posvećenom bolničarki Rozali Morton, koja je tokom Prvog svetskog rata volontirala u Srbiji, prisustvovali su predstavnici ambasade, Grada, Jevrejskog društva, a pozorište Dadov izvelo je kraći prikaz posvećen doktoru Edvardu Rajanu, koji je za vreme Velikog rata spasao hiljade života u Srbiji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter