Izvor: Tanjug
31.01.2022 u 15:55
0

Pad koncetracije štetnih čestica u vazduhu

 Nakon što je nekoliko dana Beograd bio „visoko“ na listi zagađenih gradova, danas je u prestonici zabeležen pad koncentracije štetnih čestica u vazduhu, izjavila je Jasmina Knežević iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Knežević, rukovodilac grupe za monitornig kvaliteta vazduha, rekla je da se od jutros na teritoriji glavnog grada registruje pad koncentracije štetnih čestica PM10 i PM2.5, konstatujući da Beograđani mogu lakše da dišu za razliku od prethodnih dana.

-Prethodnih dana naši instrumenti i instrumenti drugih institucija koji vrše automatska merenja registrovali su čak neuobičajeno visoke koncentracije štetnih čestica. Takav je bio jučerašnji dan- rekla je Knežević.

Prema podacima Agencije, najveći izvori zagađenja vazduha na nacionalnom nivou su toplane i individualna ložišta, dok saobraćaj ima malu ulogu, sa udelom od pet odsto.

Osim toplana i individualnih ložišta, Knežević navodi da je i poljoprivreda jedan od zagađivača vazduha, dok, kaže, podaci pokazuju da termoelektrane utiču na zagađenje u malom procentu.

Ona je objasnila da kvalitet vazduha u Beogradu meri državna mreža u nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine, kao i lokalna mreža za koju je nadležan gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, a obe su, navodi, kompatibilne.

Dodala je da je u Velikim Crljenima i Lazarevcu tokom januara registrovan veliki broj dana u kojima je došlo do prekoračenja koncentracije štetnih vrednosti, dok je u istom periodu na Vračaru i Zvezdari taj broj bio minimalan.

-Merenja pokazuju da je u januaru najveće zagađenje registrovano na stanicama koja prate zagađenja koja potiču od saobraćaja i industrije, a Veliki Crljeni i Lazarevac pokazuju veliki broj dana sa prekoračenjem vrednosti u tom mesecu- kaže Knežević.

Na pitanje šta treba da se preduzme kako bi se smanjila zagađenost, Knežević kaže da je na lokalnim samoupravama da donesu odgovarajuće mere kako bi se taj problem rešio, jer one najbolje znaju koji su izvori zagađenja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter