Izvor: POLITIKA
28.11.2024 u 09:25
0

POČEO BOŽIĆNI POST: Pijace pune voća i povrća

Bo­ga­ta po­nu­da, ce­ne ni­su znat­no me­nja­ne u od­no­su na pro­šlu go­di­nu. Šam­pi­njo­ni od 400 do 600 di­na­ra, ora­si 800 do 1.500

Bo­žić­ni post je po­čeo i za­vr­ša­va se na dan ro­đe­nja Hri­sto­vog, sed­mog ja­nu­a­ra, jed­nog od naj­ve­ćih hri­šćan­skih pra­zni­ka. U to­ku pred­sto­je­ćih če­tr­de­set da­na ver­ni­ci će se su­zdr­ža­va­ti od mr­sne hra­ne, al­ko­ho­la, lo­ših mi­sli i sva­kih po­ro­ka. Po stro­go­sti ovaj post se mo­že upo­re­di­ti s Apo­stol­skim ili Pe­trov­skim po­stom, a po du­ži­ni tra­ja­nja dru­gi je po re­du, na­kon Vas­kr­šnjeg ili Ve­li­kog po­sta.

U Bo­žić­nom po­stu, sre­dom i pet­kom is­hra­na je na vo­di. Po­ne­delj­kom, utor­kom i če­tvrt­kom mo­gu da se je­du obro­ci spre­ma­ni na ulju, a mo­že da se ko­ri­sti i vi­no. Su­bo­tom i ne­de­ljom mo­že da se je­de ri­ba, kao i če­tvr­tog de­cem­bra, na pra­znik Va­ve­de­nja Pre­sve­te Bo­go­ro­di­ce, čak i ako pra­znik pad­ne u sre­du i pe­tak. Rri­ba mo­že da bu­de i na tr­pe­zi sve­ča­ra ko­ji sla­ve jed­nu od kr­snih sla­va u to­kom ovog po­sta, me­đu ko­ji­ma je Sve­ti Ni­ko­la – sla­va ve­li­kog bro­ja po­ro­di­ca u Sr­bi­ji.

Oni ko­ji po­ste ima­ju bo­gat iz­bor sla­nih i slat­kih na­mir­ni­ca ko­je no­se ozna­ku „po­sno” u svim pro­dav­ni­ca­ma i du­ća­ni­ma zdra­ve hra­ne. Pi­jač­ne te­zge ta­ko­đe su do­bro snab­de­ve­ne vo­ćem i po­vr­ćem. Krom­pir na grad­skim pi­ja­ca­ma ko­šta od 70 do 180 di­na­ra po ki­lo­gra­mu, dok na Pa­li­lul­skoj i pi­ja­ci Ska­dar­li­ja (Baj­lo­ni­je­voj) ko­je ima­ju naj­ja­če ce­ne, sta­je i do 200 di­na­ra. Ku­pus se mo­že pa­za­ri­ti od 50 do 150 di­na­ra po ki­lo­gra­mu. Pro­dav­ci is­ti­ču da obič­no u ovom pe­ri­o­du pro­da­ju po jed­nu-dve gla­vi­ce jer su oni ko­ji spre­ma­ju zim­ni­cu već na­pu­ni­li ka­ce za sa­la­tu i sar­mu i ta­da su uzi­ma­li na džak. Kar­fi­ol ko­šta od 150 do 350 di­na­ra po ki­lo­gra­mu, a ti­kvi­ce su 150 do 200 di­na­ra. Cr­ni luk je od 80 do 150 di­na­ra, kra­sta­vac od 100 do 300, a na ne­kim pi­ja­ca­ma mo­že da se na­đe i za 80 po ki­lo­gra­mu. Pa­ra­dajz za­vi­sno od vr­ste ko­šta od 150 do 400 di­na­ra. Šam­pi­njo­ni mo­gu da se ku­pe po ce­ni od 400 do 600 di­na­ra. Gro­žđe je, kao i u je­ku nje­go­ve se­zo­ne, sku­po, pa ko­šta oko 400 di­na­ra po ki­lo­gra­mu. Ja­bu­ke su od 80 do 150 di­na­ra, a za­vi­sno od vr­ste ce­na je i ja­ča. Naj­jef­ti­ni­je kru­ške su 150 di­na­ra.

Pro­dav­ci ora­ša­stih plo­do­va i su­vog vo­ća i po­vr­ća oče­ku­ju da će u to­ku zim­skog pe­ri­o­da ima­ti do­bar pa­zar jer se tra­di­ci­o­nal­no ove na­mir­ni­ce če­šće ko­ri­ste u is­hra­ni, u pri­pre­mi ko­la­ča, kom­po­ta, kre­mo­va… a mno­gi­ma su zbog svo­jih ko­ri­snih ener­get­skih svoj­sta­va za or­ga­ni­zam omi­lje­na uži­na. Ki­lo­gram oči­šće­nih ora­ha ko­šta od 800 do 1.500 di­na­ra, ba­dem je od 1.100 do 1.500. a le­šnik oko 1.500. Ovo je i vre­me ka­da ca­ru­ju man­da­ri­ne, po­mo­ran­dže, li­mun i dru­go ju­žno vo­će.

Za do­ma­ću bun­de­vu mo­že se re­ći da je „kra­lji­ca” jer ple­ni i bo­jom. Ki­lo­gram je 100 do 150 di­na­ra. Od bun­de­ve se pra­ve po­ta­ži, so­ko­vi, uma­ci, ko­la­či, dže­mo­vi… La­ko se pri­pre­ma, za nje­no ku­va­nje i pe­če­nje ni­je po­treb­no mno­go vre­me­na, a iz­u­zet­no je zdra­va i hran­lji­va za sve ge­ne­ra­ci­je.

Od­la­zak na pi­ja­cu uvek ima dra­ži, a ne­ki pro­iz­vo­đa­či ra­do sta­rim mu­šte­ri­ja­ma spu­ste ce­nu, ta­ko da je ra­dost obo­stra­na.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter