Izvor: HappyBSC
21.12.2021 u 17:30
0

RADOJIČIĆ: Budžet grada rezultat dosadašnje dobre politike

Donošenje budžeta Grada Beograda, koji je najveći do sada, sigurno je važan momenat za sve nas i želim da naglasim da predstavlja nastavak dobre politike koju je vodio prethodni gradonačelnik Siniša Mali, rekao je prof. dr Zoran Radojičić na sednici Skupštine grada. 

– Ovo je nastavak koncepta kreiranja budžeta koji je stabilan, odmeren i balansiran. Ovaj budžet doprineće daljem razvoju Beograda – 160 milijardi dinara će omogućiti realizaciju mnogih planiranih projekata. Za saobraćaj i saobraćajnu infrastrukturu opredeljeno je 55 milijardi dinara ili 37 odsto budžeta, od čega će deo biti iskorišćen za opremanje Makiškog polja, kao i za saobraćajnicu u privrednoj zoni Novog Beograda, Zemuna i Surčina – rekao je Radojičić. 

Kada je reč o oblasti obrazovanja, gradonačelnik je dodao da su u planu rekonstrukcije Devete beogradske gimnazije sa 426 miliona, potom OŠ „Svetislav Golubović Mitraljeta” sa 278 miliona i OŠ „Stevan Sremac” sa 222 miliona dinara.

– Za komunalnu delatnost opredeljeno je 15 milijardi dinara. Značajan projekat je izgradnja linijskog parka, a vodimo računa i o ravnomernom razvoju rubnih opština – dobar primer je ulaganje u izgradnju pijaca u Lazarevcu i Obrenovcu – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da je kultura izuzetno važna oblast za Grad Beograd, te da će Muzej grada Beograda biti finansiran sa milijardu i sto miliona dinara, Pozorište „Dadov” sa 161 milion dinara, a za rekonstrukcije Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Pozorišta „Boško Buha” biće izdvojeno 95, odnosno 10 miliona dinara.

– Kada je reč o oblasti socijalne i dečje zaštite, opredeljeno je 5,5 milijardi dinara, a jedan od važnih projekata u ovoj oblasti je izgradnja objekta za decu ometenu u razvoju u Barajevu, u vrednosti od 164 miliona dinara. Kroz Sekretarijat za investicije finansiramo projekte termalne rehabilitacije četiri objekta, zgradu Hitne pomoći, Studentske poliklinike, ambulante i Biblioteke grada Beograda – kazao je Radojičić, ističući da su ovo samo neki od projekata, ali da svi oni predstavljaju kontinuitet prethodno započetog razvoja Beograda.

Gradonačelnik je naglasio da su od velike važnosti i druge odluke, poput odluka o korišćenju javnih površina, određivanju akustičnih zona grada, o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, postavljanju stanica za iznajmljivanje bicikala, odvođenju i prečišćavanju atmosferskih i otpadnih voda, te obavljanju komunalne delatnosti javnog, linijskog rečnog prevoza putnika, što će Beograd svrstati na listu evropskih metropola koje imaju i ovaj vid javnog prevoza.

– Obezbeđena su sredstva kojima će biti omogućeno da lica bez doma pribave lična dokumenta, čime pokazujemo da smo socijalno odgovorno društvo. Odlukom o akustičnim zonama u šest kategorija i promenom radnog vremena za objekte koji su u blizini stambenih zgrada uvodimo dodatni red u ovoj oblasti, a odlukama o postavljanju stanica za javne bicikle unapređujemo koncept zelene hijerarhije i dajemo doprinos boljoj mobilnosti grada. Kada je reč o Odluci o prečišćavanju otpadnih voda, ona će direktno omogućiti realizaciju projekta „Krnjača 2”, to jest izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava – kazao je gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da situacija sa virusom korona u gradu zahteva dodatni oprez, kako bi se zadržao dosadašnji dobar rezultat stavljanja epidemije pod kontrolu.

Govoreći o energetskoj situaciji, on je istakao da je situacija stabilna i poručio građanima da nemaju razloga za zabrinutost. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter