Izvor: Tanjug
10.02.2022 u 12:44
0

RADOJIČIĆ PORUČIO PČELARIMA: Grad je obezbedio 35 miliona dinara za gazdinstva sa košnicama

Grad Beograd je za ovu godinu opredelio 240 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivrednih gazdinstava, od čega je 35 miliona dinara planirano za pčelarstvo, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

On je to rekao tokom posete gazdinstva Novković u Barajevu, koje se više od 20 godina bavi pčelarstvom i koristilo je subvencije grada i države za razvoj poslovanja.

Radojičić je napomenuo da su subvencije ove godine više u odnosu na prošlu, navodeći da je Grad Beograd 2021. za poljoprivredna gazdinstva opredelio 180 miliona dinara, a od toga je za pčelarstvo bilo 30 miliona.

Istakao je da je prošle godine subvencije dobilo više od 20 gazdinstava koja se bave pčelarstvom.

Gradonačelnik je ispričao da gazdinstvo Novković više od 20 godina živi od proizvodnje meda, da trenutno imaju 500 košnica i da godišnje proizvedu oko 10 tona meda.

-Ovo je porodični biznis, svi rade na ovom poslu, a mi smo došli da porazgovaramo sa njima i vidimo kako možemo, u ovim teškim vremenima korone, dalje da im pomognemo i kako možemo zajedno da radimo kako bismo ovaj vid proizvodnje i privrede unapredili u Beogradu- rekao je Radojičić.

Istakao je da je ovo gazdinstvo sjajan primer dobrog poslovanja i dodao da su oni i prethodnih godina koristili subvencije od države, odnosno 800 dinara po košnici.

Radojičić je kazao da je i Beograd učestvovao u subvencijama za kupovinu opreme, koja je, kako navodi, vrlo zahtevna za obradu meda.

Naveo je da grad daje subvencije u različtim oblastima, za voćarstvo, povrtastvo, stočarstvo, pčelarstvo, za kupovinu različte opreme.

Radojičić je napomenuo da med nije samo hranljiva supstanca, nego i lekovita i važan deo naše tradicije.

-Beograd ima 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od toga je više od 100.000 hektara obradive zemlje, tako da grad ima mogućnosti da se razvija u različitim oblastima poljoprivrede- rekao je Radojičić.

Domaćin Goran Novković kaže da im subvencije države i grada mnogo znače u poslovanju, a da su subvencije grada iskoristili za kupovinu opreme koja je, kako navodi, prilično skupa.

Kaže da od proizvodnje meda može da se živi, s obzirom da je, kako kaže, već 20 godina to njihov osnovni izvor prihoda.

-Mi već 20-ak godina živimo od proizvodnje meda, može da se živi od svega kada ste uporni, dosledni, strpljivi i kada imate sve one osobine koje vas vode do cilja -rekao je Novković.

Gazdinstvo je zajedno sa gradonačelnikom Radojičićem obišao i predsednik opštine Barajevo Slobodan Adamović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter