Izvor: Happy BSC
01.02.2022 u 15:20
0

VESIĆ: Beli Rusi dali veliki doprinos razvoju Beograda

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otvorio je u Ruskom domu izložbu „Ruska emigracija u Beogradu od 1920. do 1950”, u realizaciji Istorijskog arhiva Beograda.  

Vesić je istakao da su Beli Rusi dali veliki doprinos razvoju Beograda i Srbije između dva svetska rata.  

– Tada smo našu rusku braću dočekali otvorenih ruku. Prema proceni došlo ih je oko 40.000, od kojih je najveći broj naseljen u Beogradu. Veoma brzo je 28 ruskih profesora našlo mesto na Beogradskom univerzitetu, dok je njih 12 ponelo titulu akademika – naveo je Vesić i podsetio da su ruski emigranti između dva svetska rata imali ogroman uticaj na razvoj drugih oblasti, od vazduhoplovstva, baleta i stripa, pa do osnivanja prve glumačke škole u Beogradu.  

On je istakao da su ruske arhitekte uradile puno toga za razvoj srpske prestonice.  

– Tada je iz Rusije u Kraljevinu Jugoslaviju došlo oko 1.200 inženjera, u periodu kada ih je naša zemlja imala svega 500. Kako je Beograd u određenim periodima bio vizantijski, rimski, turski, austrijski i naravno srpski, u tom dobu je postao i ruski grad – rekao je Vesić.  

– Kao društvo nismo smo se dovoljno bavili uticajem Belih Rusa. Srećan sam što ova tema sve više postaje dostupna javnosti, a bila je tabu tema u vreme socijalizma. Procena je da je između 4.000 i 6.000 ruskih emigranata imalo naše državljanstvo. To su bili stanovnici ovog grada koji su ostavili veliki trag – kazao je Vesić.  

On je rekao da nam je ruska inteligencija pomogla da se Srbija oporavi od Prvog svetskog rata kada smo, podsetio je, izgubili trećinu ukupnog stanovništva. Takođe, prvu kolumnu u „Politici” objavio je pod naslovom „Beli Rusi u Belom gradu”, o onim Rusima koji su došli zahvaljujući prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću.  

–- Naša obaveza kao društva jeste da se sećamo ruskih emigranata i da pišemo o njihovom uticaju. Nastavićemo da čuvamo sećanja na naše sugrađane Ruse, takođe i na naše sugrađane Jevreje, koji su masovno stradali na Starom sajmištu, kao i na sve druge stanovnike – zaključio je Vesić i zahvalio autorima izložbe, Istorijskom arhivu Beograda i Ruskom domu na realizaciji izložbe.  

Direktor Istorijskog arhiva Beograda Dragan Glišić istakao je da su autori izložbe profesor Aleksej Timofejev, doktor Milan Živanović i Slobodan Mandić dugo i temeljno pripremali izložbu.  

On je istakao i to da će izložba biti predstavljena u Banjaluci i Vršcu, ali i u Moskvi u Domu „Aleksandar Solženjicin”, s kojim Istorijski arhiv Beograda ima sporazum o saradnji.  

Glišić je posebno zahvalio zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, koji je doprineo razvoju kulture u Beogradu, podsetivši na rekonstrukciju pozorišta „Dadov”, Muzeja grada Beograda i Istorijskog arhiva Beograda.  

Baranov Aleksandrovič, direktor Ruskog centra za nauku i kulturu – Ruski dom, u uvodnom izlaganju je poželeo prisutnima dobrodošlicu i posebno zahvalio gradskoj vlasti na razumevanju da se prisustvo Rusa u Beogradu prezentuje na adekvatan način.  

Izložba se može pogledati do 16. februara, radnim danima od 10 do 20 sati i subotom od 10 do 14 sati.  

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter