Izvor: Happy BSC
31.01.2022 u 15:54
0

VESIĆ: JP „Beogradvode” preuzeće čišćenje oko plutajućih objekata i naplaćivaće ovu uslugu

Odbornici su na današnjoj sednici doneli Odluku o izmenama i dopunama Odluke o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda, kao i Informaciju o potrebi uklanjanja plutajućih predmeta i naplavina oko plutajućih objekata i otpadnih voda sa plutajućih objekata. 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je pojasnio da će na osnovu odluke koja je danas usvojena Javno preduzeće „Beogradvode” preuzeti obavezu da čisti i naplaćuje taksu od vlasnika plutajućih objekata. 

– Javno preduzeće će kupiti brodove koji će sakupljati otpad sa vode i nakon toga ga sortirati kao što to rade drugi veliki gradovi. Očekujemo da će to biti mnogo efikasnije nego da tu obavezu ostavimo vlasnicima objekata, jer koliku god kaznu da im propišemo i naplatimo, to neće biti čisto. Zato ovu obavezu čišćenja sa vlasnika plutajućih objekata prebacujemo na gradsko javno preduzeće, a vlasnici će to plaćati po kvadratu – precizirao je Vesić.  

Podsekretar za privredu Radenko Durković je istakao da je usvajanjem odluka o regulisanju plutajućih objekata i uklanjanju plutajućeg otpada jasno iskazana namera Grada Beograda da se ta oblast uredi, da se prestonica spusti na reke i nastavi s razvojem nautičkog turizma.  

– Veliki problem predstavlja plutajući otpad koji se sakuplja oko plutajućih objekata, kao i ispuštanje otpadnih voda u reke iz plutajućih objekata. To je estetski problem, ali je još veći ekološki jer predstavlja bezbednosnu pretnju. Iz tih razloga je pokrenuto institucionalno rešenje tako što je Javnom preduzeću „Beogradvode” omogućeno da sakuplja, tretira i odlaže vodni otpad – kazao je Radenković.  

Odbornici su usvojili Odluku o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju „Fondacije za decu i mlade Beograda”, kao i Akcioni plan upravljanja otpadom od građenja i rušenja u gradu Beogradu za period od 2020. do 2030. godine. Takođe, usvojen je Izveštaj o realizovanim aktivnostima za smanjenje zagađenosti vazduha definisanim Akcionim planom za sprovođenje mera za smanjenje zagađenosti vazduha u okviru Plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd, za period jun–decembar 2021. godine. 

Usvojena je Odluka o izmeni i dopuni Odluke o prečišćavanju i distribuciji vode, kao i Odluka o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa u oblasti dobrovoljnog vatrogastva na teritoriji grada Beograda. Gradski odbornici usvojili su i Odluku o promeni osnivačkog akta UK „Gvarnerijus”, kao i Odluku o promeni osnivačkog akta JKP „Gradske pijace” i JKP „Infostan tehnologije”.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter