Izvor: Tanjug
30.08.2024 u 14:16
0

CRVENI KRST SRBIJE: 10.000 lica vodi se kao nestalo iz ratova 90-ih na teritoriji bivše YU

Međunarodni dan nestalih, prema rečima Miladinovića, ima za cilj da podigne svest o sudbini prisilno nestalih i da se javnost podseti na patnju i bol članova porodica nestalih

I nakon tri decenije od izbijanja prvog sukoba na prostoru bivše Jugoslavije mnoge porodice još tragaju za svojim najmilijima, podsetio je generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović na današnjoj konferenciji za štampu u Beogradu održanoj povodom Međunarodnog dana nestalih koji se obeležava svake godine 30. avgusta.

Miladinović je naglasio da je rešavanje sudbine nestalih prioritetna aktivnost Službe traženja Crvenog krsta Srbije, te u bazi Crvenog krsta Srbije ukupno ima 3.420 predmeta za sva tri sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, a da od toga ima još 1.158 aktuelnih predmeta.

Generalni sekretar je rekao da je poražavajući podatak da se i dalje u našem regionu skoro 10.000 lica vodi kao nestalo iz ratova devedesetih na teritoriji bivše Jugoslavije i da to govori da duže nema ozbiljnijeg pomaka u rešavanju pitanja nestalih lica i pružanja odgovora porodicama o njihovoj sudbini, saopštio je Crveni krst.

Međunarodni dan nestalih, prema rečima Miladinovića, ima za cilj da podigne svest o sudbini prisilno nestalih i da se javnost podseti na patnju i bol članova porodica nestalih, ali i na važnost rasvetljavanja slučajeva nestalih osoba, kao i da se senzibiliše i pouči javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi dragocena za njen pronalazak.

Takođe, naglasio je Miladinović, ovo je i poziv porodicama da izvrše svoju obavezu, da otvore zahtev za traženje i daju krv za DNK, bez čega nema uspešne portage.

„Od 2009.godine Crveni krst Srbije je od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta – delegacija u Beogradu, u potpunosti preuzeo na dalje postupanje predmete nestalih lica na području bivše Jugoslavije i sve aktivnosti koje se tiču konkretnog rada na predmetima nestalih su u isključivoj nadležnosti Crvenog krsta Srbije i to: kontakti sa porodicama u cilju obaveštavanja tražilaca o statusu predmeta, kontakti usled promene adrese tražilaca, uzimanje zahteva za traženje i uzimanje ante-mortem podataka, obaveštavanje porodica o odlascima na identifikaciju i drugo“, kazao je Miladinović i dodao da će porodice nestalih kao i do sada, i ubuduće u Crvenom krstu Srbije imati dobrog, pouzdanog i posvećenog saradnika.

Pored Miladinovića, prisutnima su se obratili Mirjana Miodrag Božin, predsednica Koordinacije, Duško Ćutilo, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nataša Stanisavljević, komesarka Komesarijata za izbeglice i migracije Vlade Republike Srbije, Duško Čelić, zamenik predsednice Koordinacije, Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije. Svi govornici složili su se da je od veoma velike važnosti donošenje Zakona o nestalim licima u što kraćem roku.

Nakon konferencije položeno je cveće na spomenik svim žrtvama ratova 1990-ih na prostoru bivše Jugoslavije. Konferenciju je organizovala Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Regionalne delegacije u Beogradu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter