Izvor: Sputnik
07.09.2024 u 10:03
0

DEVETI DAN BLOKADA NA KIM: Priština zatvorila za saobraćaj Brnjak i Merdare

Deveti je dan blokade zgrada srpskih institucija na severu Kosova i Metohije, a više stotina zaposlenih i dalje ne može na svoja radna mesta.

Svi administrativni prelazi između Kosova i Metohije i centralnog dela Srbije – Merdare, Jarinje, Brnjak, blokirani su kao reciprocitet na mere premijera privremenih prištinskih institucija, rekao je sinoć predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević.
U međuvremenu, vlasti u Prištini zatvorile su za saobraćaj punktove Brnjak i Merdare.
Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Đeljalj Svećlja saopštio je da su prelazi Brnjak i Merdare zatvoreni, jer su navodno maskirane osobe maltretirale jednu porodicu koja je putovala iz pravca Zubinog Potoka preko punkta Brnjak i dalje preko centralne Srbije u Zapadnu Evropu.
Policija tzv. Kosova je nastavila saslušanja čelnika srpskih institucija.
Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je juče, posle saslušanja u tzv. kosovskoj policiji na koje je pozvan zbog navodnog falsifikovanja dokumenata, da je u pitanju klasičan politički proces i udar na sve što ima veze sa Srbijom.
Saslušanje Todića i još četvorice čelnika srpskih institucija na severu KiM usledilo je nakon što su privremene prištinske institucije prošlog petka nasilno zatvorile zgrade institucija Republike Srbije u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije.
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravio je juče u Prištini kako bi pripremio sledeću rundu dijaloga glavnih pregovarača.
Nakon susreta sa prištinskim predstavnikom Besnikom Bisljimijem rekao je dogovoren nastavak dijaloga, bez preciziranja drugih detalja.
Izaslanik EU je najavio da je tokom sastanka bilo reči i o otvaranju mosta na Ibru, u Kosovskoj Mitrovici, i ponovio da bi most trebalo da bude otvoren za saobraćaj, ali samo u saradnji „sa međunarodnim partnerima Prištine“.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upitao je zbog čega Lajčak sada sporazum o mostu na Ibru izmešta iz briselskog dijaloga, a „do juče je to pitanje najavljivao kao glavnu temu razgovora u Briselu“.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar