32°C

Beograd

Photo: Twitter/Printscreen

Izvor: Alo.rs

EU OTVORILA GRANICE ZA SRBIJU: Danas odluka o uslovima za ulazak u zemlje Unije

Srbija se nalazi na inicijalnoj listi od 14 zemalja za koju su se ambasadori EU u načelu saglasili da bi od 1. jula mogli slobodno da ulaze u zemlje šengenskog prostora

Ali odluka još nije doneta. Konsultacije na višem nivou su nastavljene preko vikenda, uz očekivanje da u ponedeljak u Briselu bude donet pisani dekret o načinima i uslovima prelaska granice.

Ambasadori su dugo većali u petak po podne, a pred sobom su imali širu listu od četrdesetak zemalja. Diskusija je nastavljena u subotu i nedelju pre svega oko uslova i zemalja koje se ne nalaze na ovoj skraćenoj listi.

Na spisku su, uz Srbiju, još i Crna Gora, Alžir, Australija, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Kanada, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj. Takođe je pridodata i Kina, ali uz uslov reciprociteta. Trebalo bi da od srede budu prihvaćeni i žitelji "mikrodržava" - Andore, Monaka, Vatikana i San Marina.

SAZNAJTE JOŠ...

OGLASIO SE NEMAČKI VIRUSOLOG: "Nalazimo se u NEPREKIDNOM TALASU, čas raste, čas opada!"

LEPI DANI DO VIKENDA! Vremenska prognoza za iduću nedelju je KATASTROFA!

EKSPLOZIJA NA NOVOM BEOGRADU! Blokovi bez struje!

NOVI SKOK ZARAŽENIH: Testirano 4.905 osoba, a registrovano 254 OBOLELIH!

Na spisku se zasad ne nalaze SAD i Brazil, zemlje koje su u ovom trenutku naročito pogođene pandemijom, ali ni Rusija. Uslove ulaska i spisak zemalja EU bi trebalo da revidira na svakih petnaest dana, imajući u vidu broj novih slučajeva, načine na koji zemlja tretira epidemiju, broj izvršenih testova i druge preduzete mere.

Princip prema kome se vode u Briselu jeste da bude dozvoljen ulazak građanima zemalja koje se uklapaju u prosek EU, a to je da imaju manje od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana. Deo diskusije se vodio i na temu verodostojnosti pristiglih podataka, a diplomatski izvori ističu da se u tom smislu polemisalo naročito oko Kine.

- Konsultacije su nastavljene po evropskim prestonicama, jer je bilo još dosta nesuglasica. Ne bi bilo dobro da se čeka duže od ponedeljka, jer je 1. jul već u sredu - ističe, za medije, izvor iz Evropskog saveta.

Dodatnu komplikaciju predstavlja činjenica da svaka zemlja članica u vreme krize sama kontroliše svoje granice, ali u sedištu EU ipak nastoje da svemu daju zajedničku formu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar