Izvor: kurir
15.07.2024 u 15:19
0

„AFRIČKI ANTICIKLON ‘HARON’ KOJI JE POGODIO SRBIJU NIJE JEDINI!“: Biće pakleno vruće

U Srbiji i dalje ne jenjava toplotni talas. Maksimalne temperature dostižu i 40 stepeni tokom dana, dok tokom noći ne padaju ispod 20 stepeni. U celoj zemlji na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme.

Ivan Ristić izneo je detaljnu vremensku prognozu za naredne dane.

– Sparina je najveći problem trenutno, to najviše osećamo i to nam pravi najveće probleme. Trenutno smo na maksimumu ovog afričkog anticiklona, nazvanog Haron, kao i prošle godine. Ove godine ne postižemo neke preterane rekorde, temperature nisu dosegle 43-44 stepena, ali traje predugo i veoma je sparno – rekao je Ristić.

Istakao je da danas neće biti nepogoda, što je dobra vest, ali kako se približavamo kraju nedelje, šanse za pljuskove i nevreme rastu.

– Najverovatnije petak ili subota, tada će biti uslovi za nepogode širom Srbije, sa jakim pljuskovima praćenim jakim vetrom. Treba pratiti upozorenja i najave Hidrometeorološkog zavoda – dodao je.

Ristić je naglasio da će temperature krajem nedelje biti u manjem padu, sa očekivanim padom od oko 5 stepeni.

– Trenutno smo na oko 40 stepeni, a pad na 35 stepeni će doneti olakšanje. Svaki stepen sada znači, tako da će 35 biti lakše podnošljivo nego 40 – rekao je.

Taj trend manjih padova temperature nastaviće se i tokom sledeće nedelje, sa očekivanim temperaturama oko 30 stepeni.

NIJE BILA SKLONA TAKVIM ISPADIMA: Maloletnica završila u komi zbog ekstazija, u teškom je stanju

– Za oko 10 stepeni će biti hladnije nego sada, što će doneti prijatnije vreme, ali i dalje ima uslova za pljuskove kiše, ponegde i nepogode – objasnio je Ristić.

Kada je reč o nastavku leta, Ristić je rekao da se očekuje da će se temperature polako normalizovati krajem jula, ali i dalje ostati tropske, preko 30 stepeni.

– Početak avgusta će biti malo svežiji, sa temperaturama oko 30 stepeni, ali tokom avgusta nas očekuje novi afrički anticiklon, novi toplotni talas, sa temperaturama ponovo oko 40 stepeni – upozorio je Ristić.

– Moramo da se naviknemo na novu realnost i polako se prilagodimo na ove temperature i dešavanja – zaključio je Ristić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter