Izvor: Alo.rs
23.08.2020 u 07:29
0

AMBROZIJA MUČI GRAĐANE: Misle da su zaraženi, a nos im curi zbog korova!

Obratite pažnju na simptome, da ne biste bili u zabludi

Poslednjih dana mnogi građani traže lekarsku pomoć zbog kijavice, curenja nosa i suzenja očiju, usled alergijskih reakcija na ambroziju, čija koncetnracija u polenu upravo sada prelazi dozvoljenu granicu. Međutim, usled aktuelne epidemije koronavirusa, nije retkost da pacijenti pomisle da su ipak zaraženi koronavirusom, zbog čega se i testiraju.

Kako lekari navode, ne pamte da su zbog alergijskih simptoma ikada imali više pacijenata. Neuroimunolog i alergolog dr Jelisaveta Kunosić ističe da bi građani morali da razlikuju simptome koronavirusa i alergije.

– Simptomi alergije su curenje iz nosa i očiju i svrab, dok se kod korone javlja i temperatura, bol u grlu, jači kašalj, bolovi u zglobovima, ali i stomačni problemi i gubitak ukusa i mirisa. Nije retkost da alergija na polen izaziva sviranje u grudima, koje se jasno razlikuje od osećaja gušenja koje prati koronu- navodi dr Kunosić.

Pacijenti koji imaju simptome alergije prema njenim rečima ne bi trebalo da idu u kovid ambulante i bespotrebno se testiraju, već da uzimaju odgovarajuću terapiju koju će im prepisati lekar.

OVO MORATE ZNATI

„BRANILA SE OD MONSTRUMA“: Muž zaklane Katice otkrio NOVE DETALJE

ROMANI ISKLJUČILI STRUJU: Otišla u Banjaluku da ne bi sedela u mraku

HAPŠENJE U BORU: Nestalo 800 kg bakra iz livnice

– Ako se alergija ne leči, može doći i do otežanog disanja, kašlja, glavobolje, nesanice, a u najtežim slučajevima i do astme – upozorava dr Kunosić.

Specijalista opšte medicine dr Milena Janković objašnjava da je poslednjih dana povećan broj pacijenata koji prvi put u životu osećaju simptome alergije.

– Dolaze kod nas nakon što dobiju negativan test na koronavirus. Nema potrebe za panikom, niti je preporučuljivo na svoju ruku uzimati lekove i suplemente. Dešava se i da oni koji zaista imaju koronavirus sebe ubeđuju da je po sredi zapravo alergija. Upravo iz ovog raloga apelujem na građane da se informišu pre nego što zatraže medicinsku pomoć – kaže dr Janković.

U Loznici, Kuli, Vršcu i Beogradu najviše ambrozije

U Srbiji su od ambrozije najugroženiji gradovi Loznica, Kula, Vršac i Beograd, a posebno njihova okolina, u kojoj se može naći veliki broj nepokošenih, zapuštenih zelenih površina. Iz JKP „Zelenilo Beograd“ podsećaju da su svi vlasnici i korisnici zelenih površina dužni da o početka cvetanja suzbijaju ambroziju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter