Izvor: in4s. net
22.07.2024 u 17:43
0

ANDRIĆ SE ODREKAO RIMOKATOLIČKE VERE!

Sa promocije u Herceg Novom knjige “ Tajna ispod mrtve mačke“ Predraga Savića.

U „Tajni ispod mrtve mačke“, delu Predraga Savića koje govori o potrazi za izgubljenim romanima Ive Andrića o zvonima i Srbima rimokatolicima, dominira lepota srpskog jezika koja je protkana bezbrojnim preciznim istorijskim podacima, obrađenim po gotovo naučnoj metodologiji. Posebno su mi zanimljivi, pa i emotivno dirljivi pojedini delovi ovog romana, koji ima jedinstvenu umetničku formu sa elementima eseja i istorijske studije, jer su mi iz mojih proučavanja i pisanja dobro poznate ličnosti poput: Marka Murata, Petra Kolendića, Koste S. Pavlovića, Slobodana Jovanovića, Branka Lazarevića, Milenka Vesnića, braće Iva i Luja Vojnovića, Mate Gracića i Viktora Novaka.

U NAREDNA DVA SATA MOGUĆA POJAVA GRADA: RHMZ upozorio

Ovo je na sinoć održanoj književnoj večeri u Kući nobelovca Iva Andrića u organizaciju JUK Herceg fest i Matice Boke istakao profesor dr Milorad Vukanović, predsednik Vijeća srpske nacionalne manjine Dubrovnika i glavni i odgovorni urednik časopisa „Poma“. Govoreći na ovom izuzetno posećenom događaju u prisustvu Mića Roganovića, konzula Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom i Mirka Mustura, predsednika Matice Boke i ujedno potpredsednika Opštine Herceg Novi, dr Vukanović je apostrofirao priču o srpskim država na Primorju, a koje su postojale pre Nemanjića i koje su bile predmet Andrićevog proučavanja. U nadahnutom izlaganju dr Vukanović je govorio o neraskidivim vezama Ive Andrića i Srba rimokatolika, koje su još više učvršćene tokom tamnovanja u austro-ugarskim kazamatima.
Hadži Nenad Maričić, stalni član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, pročitao je razgovor između Ive Andrića, Leposave Bele Pavlović i njenog oca Stevana Pavlovića, u kojem se jedini srpski nobelovac odrekao rimokatoličke vere zbog Stepanca i ustaških zločina.

Autor Predrag Savić je istakao da je Andrić imao izuzetno jake veze sa poljskom inteligencijom i da je poznavao Rafaela Lefkina, tvorca definicije genocida.

– Na osnovu svedočenja preživelih Srba iz Jasenovca i ostalih šezdesetak ustaških logora, istraživanja Viktora Novaka i Đura Vilovića, ali i na osnovu dokaza Hitlerovih zvaničnika poput Hermana Nojrbahera Andrić je znao za razmere zločina u Pavelićevoj i Stepinčevoj NDH – napomenuo je Savić – Andrić je iz dokumenata Vrhovnog štaba Draže Mihailovića emigrantske Vlade u Londonu imao potvrdu da je u Jasenovcu ubijeno preko 700 hiljada Srba. Sve to se uklapalo i u analize Adolfa Dolfa Vogelnika, slovenačkog vrsnog statističara koji je bio pri Vrhovnom štabu Josipa Broza Ivo Andrić je za vreme Drugog svetskog rata iskreno podržavao Ravnogorski pokret generala Draže Mihailovića što mu je filozof Marko Ristić, spočitavao kao tešku zabludu, pomenuo je Savić i dodao:

– Njegov prijatelj veliki književnik Niko Bartulović, bio je zagriženi ideolog Organizacije jugoslovenskih nacionalista (ORJUNE). Bartulovića, jednog od najpoznatijih pisaca tog doba, partizani su bez suda likvidirali zbog učešća na Baškom kongresu. Obaveštajac Vladimir Vauhnih, blizak Andrićev saradnik bio je Dražin brigadni general i komandant snaga JVUO za Sloveniju (taj podatak je prećutao u autobiografiju da zaštitio svog brata Miloša i ostale pripadnike Plave garde). Na iskrena Andrićeva politička ubeđenja pored pripadništva „Mladoj Bosni“ u mladosti, tamnovanja u austrougarskim kazamatima, posebno je uticalo neraskidivo prijateljstvo sa plejadom Srba rimokatolika iz Dubrovnika na čelu sa grofovima Ivom i Lujom Vojinovićem, a svi oni su bili srpski monarhisti. Andrić je kao pomoćnik ministra spoljnih poslova u Vladi Kraljevine Jugoslavije jedan od najpoverljivijih i najodanijih saradnika Milana Stojadinovića, za koga je u januaru 1939.godine napisao i potpisao čuveni referat o rešavanju albanskog pitanja. Ne treba zaboraviti da je Ivo Andrić bio u bliskim vezama sa Milošem Vasićem, Sretenom Žujovićem i Stevanom Moljevićem, ali i sa emigrantima Slobodanom Jovanovićem i Milošem Crnjanskim. Dakle, postoji mnogo istorijskih dokaza o Andrićevoj monarhističkoj orjentaciji i bliskosti sa pokretom Draže Mhailovića. Sve to su bile činjenice iz Andrićeve biografije, koje su mogle da ga u doba komunističke „pravde“’ skupo koštaju.
Savić i dr Vukanović, saglasni su da Andrić nije prihvatio saradnju sa komunistima iz političkih ili ekonomskih pobuda već da bi sačuvao živu glavu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter