Izvor: Alo
16.08.2024 u 11:19
0

AURORA BOREALIS PONOVO U SRBIJI: Evo kada je možemo opet videti

2023. godine, a imali smo prilike i u maju ove godine da uživamo u njoj. Uskoro ćemo u Srbiji ponovo moći da vidimo taj spektakl na nebu, tačnije već za ovaj vikend!

Prvi put se nad Balkanom pojavila Aurora borealis krajem 2023. godine, a imali smo prilike i u maju ove godine da uživamo u njoj. Uskoro ćemo u Srbiji ponovo moći da vidimo taj spektakl na nebu, tačnije već za ovaj vikend!

KADA VAS IZDA OSOBA OD POVERENJA: Kakav emocionalni uticaj imaju ljudi kojima verujemo

Sve nas je iznenadilo kada su, pre nekoliko dana, na Fejsbuk stranici Crometeo osvanule slike iz Hrvatske na kojima se vidi Aurora borealis širom te zemlje. Međutim, kako kaže Branko Simonović iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, postojaće šanse da se ponovo ukaže polarna svetlost 17. avgusta.

Kako je objasnio, prilike na Suncu su „redovne“ za 25. vrhunac ciklusa, pa ni česta polarna svetlost nad našim prostorima nije nešto neuobičajeno.

Postoji mogućnost da se već 17. ponovo pojavi polarna svetlost

Kako je objasnio, solarna oluja dogodila se 8. avgusta, iako nije mnogo bilo reči o tome u javnosti. Sledeća po redu trebalo bi da se ponovi 17. avgusta, kada opet postoji mogućnost da se pojavi polarna svetlost.

– Već 17. avgusta očekuje se taj udar u Zemlju, ali ostaje da se gleda i da se posmatra, pa ako se desi, da se uživa u prizoru! Ne znam koliko ova klasa erupcije može da izazove snažnu polarnu svetlost, a treba da se potrefi i da udar bude najjači u momentu kada je kod nas mračno, jer se polarna svetlost najbolje vidi tokom noći – objašnajva Simonović.

Kada se Aurora borealis pojavi iznad nekog mesta imamo nekoliko časova da u njoj uživamo.

– Ona nije kratkotrajna, ali ne traje ni predugo. U maju, kada smo imali slične pojave imali smo jednu koju sam ja baš potencijalno najavio. Ona se jeste pojavila, ali dok je stigla zemlja da se okrene na našu stranu, ona je već jenjavala i nestala, tako da kod nas nije bila vidljiva – objašnjava Simonović.

Sa naših prostora ne možemo videti zelenu svetlost Aurore borealis, jer je ona suviše severno, ali komponente poput crvenih vidljive su sa naših prostora, kaže Branko Simonović

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter