Izvor: Kurir
13.07.2024 u 19:45
0

DAN KAD SE BEOGRAD TOPIO NA VRUĆINAMA: Sve dok je leta biće i vrućina

Avgust 1961. bio je izuzetno topao u celoj Jugoslaviji, a 12. avgusta Beograd sa 38 stepeni je bio topliji od večito najtoplijih gradova Titograda i Mostara, navodi se u prilogu koji je ovih dana ponovo aktuelan na Fejsbuk grupi Kaldrma.

U tom videu zabeleženi su kadrovi iz prestonice bezmalo su istovetni sadašnjim, a praćeni su komentarima „Dok je leta biće i vrućina“ ili „Ali tad nije bilo crvenih, narandžastih meteo alarma“.

ZABELEŽENO 40 STEPENI U HLADU: Bliži se rekordu iz 2007. godine

Pojedince je sve to podstaklo da 63 godine kasnije na ovaj način naprave komparaciju:

– Ovo treba da pogledaju svi oni pametni antivakseri i ostali ludaci koji veruju kako nas prskaju iz aviona, HARP, kao i ovi globalisti koji pričaju kako ljudi mogu da menjaju vreme. Sve je to postojalo oduvek i klima se menja jako sporo, potrebne su hiljade godina za to.

Inače, u prilogu se pominju i naslovi u ondašnjoj štampi uz konstataciju da su bili uznimirujući: „Juče naša zemlja najtoplija u Evropi“, „Najniži vodostaj Save i Dunava“, „Meteorolozi najavljaju beznadežno i dalje ćemo imati velike vrucine“, „U Beogradu veća vrućina nego u Kairu“, „Ovo je pravo pakleno leto“…

– Zbog toplog vremena došlo je do naglog porasta intervencija stanice za hitnu pomoć. U poslednja dva dana bilo je preko 70 slučajeva sunčanice i toplotnih udara. Zabeleženo je i oko 40 oboljenja od zarazne dizenterije – nabrajano je, što opet sliči današnjoj situaciji:

– Iako su poslastičarnice prepune, niko iz sanitarne inspekcije nije se setio da obiđe i pregleda sladoled i osvežavajuća piće ili vidi kako se pere suđe. U inspekciji kažu da to za sada nije potrebno. Ako se pojavi neko oboljenje, oni će intervenisati.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter