Izvor: Happy BSC
27.04.2022 u 10:11
0

DANAS JE SVETLA ILI GARAVA SREDA! Narodna verovanja kažu da ljudi večeras OBAVEZNO gledaju u nebo, a za to imaju JAK RAZLOG

Današnji dan je u narodu poznat kao Svetla ili Garava sreda, to je prva sreda nakon uskršnjih praznika.

Stariji kažu da večeras treba da se gleda u nebo – ako je vedro i zvezdano, veruju da će godina će biti rodna. Ako bude oblaka i kiše, kažu da nas čeka godina oskudice i nestašice.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U užičkom kraju na nebu noću naročito se traže zvezde padalice. Veruje se da će onaj ko prvi ugleda jednu, imati više sreće od ostalih.

PLEMENIT GEST POGLAVARA SPC Patrijarh Porfirije ručao je sa beskućnicima u crkvenoj narodnoj kuhinji u Beogradu (FOTO)

Ovaj običaj vezuje se još i za mrtve. Ako je u porodici neko nedavno preminuo, veruju se da noćas treba da se pogleda u nebo – postoji verovanje da će noćas, posle ponoći pasti i njihova zvezda.

Današnja sreda se u severnom Banatu naziva još i Garava sreda, a naziv duguje jednom starom običaju koji se u nekim krajevima održao sve do pred Drugi svetski rat. Naime, na današnji dan bi se po naselju kretala povorka u kojoj su bili isključivo muškarci neoženjeni do tridesete godine. Oni bi po mestu išli uz pratnju svirača i sa sobom vukli panj.

Ovaj vedar i živopisan običaj simbolizovao je narodno uverenje o potrebi i smislu braka, a oni koji ga još nisu zasnovali bi na ovaj način, javno, bili “prozvani” ili, kako se govorilo, “nagaravljeni”.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter