Izvor: alo
13.09.2024 u 07:20
0

DANAS SLAVIMO POLAGANJE POJASA PRESVETE BOGORODICE: Ovaj običaj je posebno vezan za potomstvo!

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Polaganje pojasa Presvete Bogorodice

Reč je o prazniku posvećenom jednoj od hrišćanskih relikvija  pojasu. Po predanju pripadao majci Isusa Hrista, Bogorodici Mariji. Pojas je isplela od kamilje dlake sama Bogorodica. Pojas se čuva u svetogorskom manastiru Vatoped i predstavlja jedinu dragocenost sačuvanu iz života Hristove majke.

Priča kaže da je nakon Bogorodičine smrti, Sveti Toma u grobu pronašao samo pojas. On ga je uzeo i čuvao ga kao relikviju do kraja života.

Polaganje pojasa Presvete Bogorodice se kao zvaničan crkveni praznik proslavlja od sredine 12. veka.

Običaji i verovanja

U našim krajevima ovaj neobični praznik najviše poštuju žene i parovi koji ne mogu da imaju dece. Oni na današnji dan odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici jer se veruje da će im molitve doneti potomstvo.

Ima i onih koji ovaj praznik proslavljaju kao krsnu slavu.

Pojas bio i kod kneza Lazara

Bogorodičin pojas je uprkos starosti, premeštanjima i povremenim krađama ostao sačuvan sve do današnjih dana. Svetinja se više puta delila na delove i nalazila u raznim zemljama, za nju su ratovali i nosili je sa sobom u bitke kao garant pobede.

U 14. veku sudbina Bogorodičinog pojasa preplela se sa sudbinom našeg naroda. Naime, relikvija je dospela u posed kneza Lazara koji ju je čuvao.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter