Izvor: Alo
01.08.2024 u 07:26
0

DANAS SLAVIMO SVETOG STEFANA: Ove dve stvari treba izbegavati iz jednog razloga

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Stefana, despota srpskog

Despot Stefan Lazarević je rođen 1377. godine u Kruševcu kao najstariji sin srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića i kneginje Milice, po kojoj je bio potomak Nemanjića i velikog župana Stefana Nemanje.

ZAŠTO BRAKOVI PUCAJU POSLE LETOVANJA: Bračni terapeut otkriva bolnu istinu

Nakon očeve smrti 1389. godine postao je srpski knez ali je do punoletstva vlast obavljala njegova majka.

Kao turski vazal iskazao se u boju na Rovinama, kod Nikoplja i Angore kada mu je poštovanje i divljenje za hrabrost i ratničke veštine ukazao i neprijatelj, mogolski emir Tamerlan.

Od Romejakog carstva je 1402. dobio titulu despota i nastavio je da vlada sve do bazalnog položaja pod Ugrima kada od kralja Žigmunda dobija na upravljanje Beograd, Mačvu i Golubac. Za vreme despota Stefana Beograd je prvi put postao prestonica Srbija.

Izuzev kao ratnik i diplomata ostavio je dubok trag u srpskoj srednjevekovnoj književnosti. Najpoznatija dela su mu Slovo ljubve i Rudarski zakonik, jedan od najznačajnih srpskih dokumenata tog doba.

U svojoj zadužbini, manastiru Manasiji razvio je značajnu prepisivačku školu.

Preminuo je 1427. godine tokom lova. Neki izvori kažu da je despot kobnog dana lovio u Borču nadomak Kragujevca.

Sahranjen je u manastiru Koporin kod Velike Plane, a kanonizovan 1927. godine na 500. godišnjicu smrti.

Običaji i verovanja

Na današnji dan trebalo bi otići u crkvu na verski obred posvećen ovom prazniku.

Prema narodnim verovanjima koja se povezuju sa ovim praznikom i svecem, nije preporučljivo dremati preko dana, kako ne bismo do kraja godine bili pospani.

U nekim krajevima Srbije nije preporučljivo ići na kupanje, plivati u velikim vodama, a kao i svaki praznik, Srbi su i ovaj koristili za organizovanje i spremanje malo svečanijeg porodičnog ručka nego što bi bio inače.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter