Izvor: KURIR
04.07.2024 u 10:27
0

DECA U SRBIJI NEĆE U ZANATLIJE, A ZA JEDNO ZANIMANJE PLATA DO 4.000 €: Ne upisuju više ni IT, gasiće se odeljenja

Svršene osmake više ne zanimaju elektrotehničke škole, naročito IT smerovi, što u stručnim školama, što u gimnazijama!

Ono što je bilo u samom vrhu interesovanja sada doživljava znatan pad kako u broju prijavljenih, tako i u broju bodova za upis.

– Jedan od razloga je prilična popunjenost tržišta. IT smerovi u gimnazijama su poluprazni, imaju od sedam do deset učenika, popunjene su samo dve, tri gimnazije. Činjenica je da za specijalizovana odeljenja za informatiku nema velikog interesovanja i smatram da će se ta odeljenja polako gasiti – kaže za Kurir Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, i dodaje:

Kako portali izveštavaju izboden je A.Č.  koji je policiji ispričao da su ga na ulici u Krnjači nekoliko minuta pre ponoći pretukle i nožem izbole dve osobe.

Na onosvu opisa koji je povređeni dao policija je raspisala potragu.

Inače A.Č. je poznat policiji i ima krivični dosije, a o ovom napadu i ranjavanju policija je obavestila i tužilaštvo koje je naložilo da se prikupe sve informacije koje će pomoći u rasvetljavanju slučaja.

– S druge strane, svršeni srednjoškolci se i dalje interesuju za fakultete na kojima postoje ovi smerovi, ali i to interesovanje polako opada. Zato medicinske škole ne prestaju da kod malih maturanata budu prva želja. Ne zaostaju ni Vazduhoplovna akademija, škole za ugostiteljstvo i turizam. Antić kaže da đaci i dalje ne upisuju zanatske škole, a pojedini zanati daju platu kao da rade u IT sektoru.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter