Izvor: alo.rs
19.08.2024 u 12:54
0

NE GUBITE VREME Četiri zanimanja kojim se možete baviti dok čekate posao iz snova

Podaci iz Dilojta pokazuju da 46 odsto pripadnika generacije Z i 37 odsto milenijalaca imaju dodatne poslove.

Neizvesnost kada ste u periodu između dva posla, odnosno dok čekate novu priliku može biti zastrašujuća, ali istovremeno pruža i jedinstvenu priliku da istražite različite uloge kako biste premostili prazninu. Možete obogatiti svoje veštine i proširiti profesionalne horizonte kroz ovo iskustvo.

Podaci iz Dilojta pokazuju da 46 odsto pripadnika generacije Z i 37 odsto milenijalaca imaju dodatne poslove. Mnogi kažu da je njihova glavna motivacija za dodatni posao da pokriju troškove, dok drugi navode da je to kako bi stekli veštine i izgradili kontakte.

ZAŠTITITE SVOJU IMOVINU: Sezona godišnjih odmora je u punom jeku, a lopovi nikad ažurniji

Mnoge opcije poslova prilagođene su različitim veštinama i interesovanjima kako biste ostali produktivni ili čak otkrili novu strast. Dakle, evo četiri posla koja možete razmotriti dok čekate sledeću veliku priliku:

Industrija hrane i pića

Zapošljavanje u industriji hrane i pića može biti relativno pristupačno, posebno za početne pozicije kao što su konobari, baristi i hostese u restoranima. Obično postoji velika stopa fluktuacije i stalna potražnja za osobljem, što povećava šanse za brzo pronalaženje posla.

U SAD-u, prosečna satnica za radnika u industriji hrane i pića je 12,68 dolara u 2024. godini, prema Payscale-u, ali može varirati u zavisnosti od lokacije, specifičnog objekta i doba godine.

Pored plate, možete razviti veštine u službi za korisnike i komunikaciji,kao i prilagodljivost za efikasno rešavanje neočekivanih problema.

Frilens poslovi

Ako tražite poslove koji su fleksibilniji i gde možete pratiti svoje strasti, frilens poslovi mogu biti idealni za vas. Ovo uključuje pisanje i uređivanje, grafički dizajn, marketing, savetovanje, virtuelnu asistenciju, kao i podučavanje i tutorstvo.

Ovakav rad vam omogućava da postavite sopstveni raspored i istražite razne projekte i industrije. Takođe, može proširiti vašu profesionalnu mrežu, što otvara vrata novim prilikama u budućnosti. S obzirom na to da imate autonomiju da birate projekte i klijente sa kojima želite raditi, veštine koje možete steći iz različitih poslova će takođe varirati.

Cene za frilens poslove variraju u zavisnosti od kvalifikacija, iskustva i specifične uloge u projektu. Iskusni stručnjaci mogu zahtevati veće naknade od početnika, jer mogu pružiti veću vrednost klijentima.

Sezonski poslovi

Pored tradicionalnih poslova, možete istražiti i zabavne i sezonske poslove koji mogu biti dostupni u zavisnosti od doba godine. Ovo mogu biti poslovi koje ste želeli da radite, ali niste imali priliku. Tokom leta, obično su otvorene pozicije za spasioca, voditelje kampova, turističke vodiče i radnike na festivalima. Zimi, više poslova postaje dostupno u sektorima maloprodaji ili prazničnim dekoracijama, a i Deda Mrazu u tržnim centrima obično je potreban pomoćnik.

Ove vrste poslova su idealne ako tražite privremeno zaposlenje. Takođe uključuju aktivnosti koje volite ili vas zanimaju, a okruženje je često živahno i dinamično, što ih čini manje obavezujućim i više nagrađujućim.

Slično kao kod frilens poslova, plata za zabavne i sezonske poslove takođe varira u zavisnosti od posla i veština koje su potrebne zaposlenima. Prema podacima sa Upwork-a, sezonski poslovi u maloprodaji obično su oko minimalne zarade, dok drugi kvalifikovani poslovi mogu biti i više plaćeni.

Kratkoročni poslovi

Kratkoročni poslovi nisu samo odlične prilike za unapređenje vašeg CV-a, već i za sticanje novih veština, posebno mekih veština. Ove veštine mogu vam pomoći da unapredite profesionalni rast u različitim pravcima i usmeri vas ka boljim ponudama za posao. Ove uloge se nazivaju „mostovni poslovi“ jer vam mogu pomoći da steknete veštine koje će vam pomoći da stignete od trenutne do sledeće tačke u karijeri.

Bolje komunikacione i organizacione veštine mogu poboljšati vaše liderstvo i pomoći vam da dobijete menadžerske uloge. Kreacija sadržaja i brendiranje mogu vam dati veštine za poslove u prodaji i marketingu, dok poslovi vezani za IT mogu vam doneti tehničke veštine poput kodiranja i rešavanja problema.

Ukratko, kratkoročni poslovi mogu vam pružiti bogata iskustva u učenju kako biste izgradili osnovne veštine koje možete koristiti u različitim karijerama i industrijama u koje nameravate da se specijalizujete.

Bilo da ste između poslova ili samo čekate da krenete na novi posao, istraživanje različitih prilika može biti i praktično i obogaćujuće. Svaka uloga može ponuditi jedinstvene koristi za finansijsku stabilnost, proširivanje vaših veština i otkrivanje novih strasti. Ovi poslovi mogu pomoći da se premosti razmak između dugoročnih uloga i poboljšaju vaš profesionalni profil, čineći vas atraktivnijim i svestranijim kandidatom za buduće poslodavce. Stoga, prihvatite ovu tranzicionu fazu kao priliku za rast, učenje i otkrivanje novih puteva koji mogu dovesti do neočekivanih i nagrađujućih prilika, piše Forbs.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter