Izvor: Alo
30.08.2024 u 08:00
0

DOLAZI NAM NOVI VIRUS IZ AMERIKE: Broj obolelih je UTROSTRUČEN!

U toku protekle nedelje, od 19. do 25. avgusta, u Srbiji su na korona virus testirane 3.482 osobe, od kojih je 1.140 bilo pozitivno na Kovid 19, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Pozivajući se na situaciju u Evropi i regionu, navode da se ne očekuje pogoršanje epidemiološke situacije.

U odnosu na pretposlednju nedelju jula, kada je „Batut“ izdao prethodno saopštenje, i kada je u periodu od 22. do 28. jula testirano 1.207 osoba a pozitivno bilo 306, sada je primetan skok, međutim imunolog Borislav Kamenov kaže da trenutno nema puno razloga za brigu, ali treba biti na oprezu.

DANAS SLAVIMO SVETOG MUČENIKA MIRONA: Veruje se da će im priteći u pomoć i spasiti ih svake nevolje ako urade JEDNU STVAR

– Svaki put kada se bolest pojavi, čovek treba da povede računa. Kako je došlo do ovoga, novi soj se pojavo u vreme kada su počeli strani turisti da dolaze, u maju mesecu. Bilo je porasta tog „Flirt“ soja u Americi i kada su počeli turisti da dolaze i mi da odlazimo, narod je počeo više da se meša i tako je počeo virus da se širi. Tako nastaje epidemija, dolazi do mutacija virusa – objašnjava.

„Ovaj soj je drugačiji, ima 3 mutacije“

„Flirt“ koji nam dolazi iz Amerike je trenutno dominantan soj, kaže dr Kamenov i objašnjava po čemu se razlikuje od Omikrona.

– „Flirt“ ima tri mutacije na „spajk“ proteinu, što ga čini različitim, ali i pomalo sličnim Omikronu. Onaj ko je preležao koronu, ima imunitet ili je primio vakcinu, verovatno se neće razboleti ili će imati blažu kliničku sliku. Ovaj soj je drugačiji, tako da vakcina ne bi bila previše delotvorna. Postoje apeli svetskih autoriteta da se napravi nova vakcina, ali se smatra da je to nepotrebno jer je blaga klinička slika – objašnjava imunolog Kamenov.

„Kod „Flirta“ nema citokinske oluje“

Prema rečima doktora, trenutno nema teških oblika manifestacija koji zahtevaju urgentnu dijagnostiku.

– Čak više, kod većine pacijenta klinička slika traje jedan dan. Može da se javi postkovid efekat, ali to je sve jako ublaženo. Obično nemamo citokinsku oluju, ona je davala te neželjene efekte i postkovid situacije, kao što je bilo nakon preležanog Omikrona – kaže imunolog Borislav Kamenov.

Simptomi

Simptomi trenutno dominantnih varijanti SARS-CoV-2 (tzv. FLiRT) su isti kao i kod drugih oblika COVID-19 i obično se pojavljuju pet do šest dana po izlaganju i traju od jednog dana do dve nedelje.

– Groznica, drhtavica, bol u grlu, to su najčešći simptomi. Zatim bolovi u mišićima, umor, osećaj zamorenosti, curenje iz nosa, glavobolja, kašalj, kratak dah, promukao glas… Opet, to su sve i simptomi prehlade, pa je novi soj teško razlikovati – rekao je dr Kamenov

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar