Izvor: Kurir
18.07.2024 u 09:23
0

EVO KAKVO NAS VREME ČEKA U AVGUSTU MESECU: Očekuje se izraženo pozitivno odstupanje temperature uz deficit padavina

Direktor RHMZ prof. dr Jugoslav Nikolić naveo je da se u narednom periodu očekuje postepeno slabljenje intenziteta toplotnog talasa uz povećanje nestabilnosti, pa se uz duže sunčane intervale tokom dana očekuje i pojava pljuskova s grmljavinom, koji će lokalno biti izraženiji uz grad i jak ili olujni vetar.

– Maksimalne temperature danas će biti od 33 do 37 stepeni, a od petka do kraja sedmice u većini mesta od 31 do 36. U urbanim sredinama i dalje se očekuju tropske noći. Na početku treće dekade jula najnestabilnije vreme prognozira se za ponedeljak, 22. jul, i sredu, 24. jul, uz dodatni pad temperature, koja će se u većini mesta kratkotrajno vratiti u interval od 28 do 32 stepena. Nakon 25. jula pretežno sunčano, uz ponovni manji porast temperature, koja će do kraja meseca biti u intervalu od 30 do 35 stepeni – naveo je Nikolić i dodao:

NASLOVNE STRANE ŠTAMPANIH IZDANJA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 18. jul 2024. godine

– U avgustu se očekuje izraženo pozitivno odstupanje temperature uz deficit padavina. Prognozirano pozitivno odstupanje temperature iznosi plus dva stepena u odnosu na referentni klimatološki period 1991-2020. godine, a očekivana srednja maksimalna vrednost biće od 31 do 33 stepena u nižim predelima. Prognozira se od 15 do 24 tropskih dana s maksimalnom temperaturom od 30 stepeni ili većom. Ukupna količina padavina biće ispod proseka.

Nikolić navodi da će toplotni talasi u kombinaciji sa deficitom padavina i dalje predstavljati značajan rizik od pojave šumskih požara i drugih oblika vatre na otvorenom prostoru.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter