Izvor: kurir
24.07.2024 u 09:41
0

EVROPA BELEŽI POVEĆAN BROJ OBOLELIH OD KORONE: „Bolesni se vraćaju iz Grčke“

Povećana aktivnost korona virusa u Grčkoj, zbog boravka naših građana u ovoj zemlji, mogla bi da se odrazi i na epidemiološku situaciju u Srbiji, a već smo imali situacija da su se vraćali bolesni ili po dolasku ispoljili kliničku sliku, što se može povezati sa kovidom 19, kaže primarijus dr Slavica Maris, specijalista epidemiologije i načelnica Centra za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

Prim. dr Slavica Maris kaže da zvanično FLiRt podvarijanta omikrona, koja cirkuliše celim svetom, u Srbiji nije dijagnostikovana, ali da se, s obzirom na njegovu proširenost u evropskom regionu pretpostavlja da je prisutan i u Srbiji.

– Zvanično, kod nas nije izolovan FLiRT, ali se pretpostavlja, s obzirom na to da je u Evropi u 99 odsto slučajeva ta subvarijanta Jn.1. Ona čini 99 odsto svih ciljanih izolata SARS-CoV-2 infekcije tokom jula meseca ove godine. S obzirom na to mi pretpostavljamo da, ako je svuda u Evropi prisutna ta subvarijanta omikrona, da je i kod nas, ali nemamo još zvaničnu potvrdu – kaže dr Slavica Maris.

Uticaj Grčke na epidemiološku situaciju u Srbiji

DA LI JE BEZBEDNO KUPATI SE NA SAVI I DUNAVU: U vodi se nalaze koliformne bakterije i crevne enterokoke

Ona navodi da je uvidom u izveštaje evropskih zemalja uočena povećana aktivnost kovida 19 u Grčkoj, što se zbog boravka naših građana može odraziti i na epidemiološku situaciju u našoj zemlji.

– Mnogi naši građani letuju baš u toj zemlji, i imali smo situaciju da su se vraćali bolesni ili su ovde ispoljavali kliničku sliku, što se može povezati sa boravkom u Grčkoj i činjenicom da je povećana aktivnost virusa SASR- CoV-2 u toj zemlji – objašnjava sagovornica.

Dodaje da je u svim zemljama, uopšte u celoj Evropi, registrovan povećan broja obolelih. Kako su u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ rekli i u Srbiji od maja raste broj zaraženih, ali je situacija pod kontrolom, i nema razloga za zabrinutost.

– Kod nas su apsolutno male brojke i još uvek se to nije odrazilo na zdravstveni sistem odnosno nemamo povećani broj hospitalizacija zbog kovida 19. Mi smo u Beogradu, u junu i zaključno sa današnjim danom imali 3 epidemije kovida 19 u 3 zdravstvene ustanove ali je u svakoj epidemiji bilo od 5 do 13 obolelih, tako da za sada nemamo neko značajnije povećanje – kaže prim.dr Maris i dodaje da je pitanje i koliko je brojka koja se registruje realna:

– Prethodne nedelje bilo je oko 30-ak slučaja u Beogradu. Pitanje je koliko se ljudi testiraju i koliko se ovo oboljenje registruje, jer je jako blaga klinička slika. Uglavnom je poput prehlade – objašnjava ona i navodi simptome.

Simptomi su:

  • povišena temperatura
  • groznica
  • curenje iz nosa ili zapušen nos
  • ponekad su mogući i gastrointestalni simptomi

– Za sada se sve to ne odražava na povećan broj hospitalizacija – kaže sagovornica.

Zašto od maja raste broj zaraženih?

Na ovo pitanje prim. dr Slavica Maris podseća da, ako pogledamo godine unazad, videćemo da nije ovo prva ovakva situacija, već da smo i pre imali blagi pik u letnjem periodu.

– Ovo oboljenje nije sezonsko kao što je slučaj sa gripom koji se javlja u jesen i zimu. Kovid 19 se registruje tokom cele godine, a ako imamo mutaciju, izmenjeni virus, kao što sada ima soj, više nas je osetljivo na taj soj. Takođe, puno vremena je prošlo i od vakcinacije, a i od preležanog kovida 19, a koji nije bio omikron. Slabi zaštita koju smo imali i naš imunitet na ovu bolest, pa se nagomilava veći broj osetljivih osoba i veći broj obolelih. Sam virus gleda da se adaptira i da preživi, i upravo to obezbeđuje mutacijama. FLiRT, najnovija podvarijanta omikrona, vezuju se mutacije na spajk proteinu, na virus koji je odgovaran za vezivanje virusa za ćeliju. Na taj način, sam virus omogućava da se sam veže i inficira ćeliju i izazove oboljenje – objasnila je prim. dr Slavica Maris.

U „Batutu“ su rekli da se ne pogoršava klinička slika, kao i da Ministarstvo zdravlja pažljivo prati situaciju u drugim državama, naročito u regionu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter