Izvor: Kurir.rs
18.06.2022 u 10:49
0

GASTARBAJTER IZ NEMAČKE DONEO MAJMUNSKE BOGINJE: Ovaj simptom je bio ključni alarm!

Prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen je i u Srbiji, čime smo praktično u dve epidemije, jer se, prema stavu „Batuta“, samo jedno obolevanje od ove zarazne bolesti smatra epidemijom. A onu virusa korona, proglašenu još marta 2020, nismo odjavili.

Sve ovo bi trebalo da znate! PRVI SLUČAJ MAJMUNSKIH BOGINJA ZVANIČNO REGISTROVAN U SRBIJI

Muškarac od tridesetak godina, koji je doputovao iz Nemačke uneo je majmunske boginje. On je u utorak uveče primljen na Infektivnu kliniku u Beogradu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Imao je kraste po telu, odmah se posumnjalo na majmunske boginje, tim pre što je doputovao iz Nemačke, gde je već registrovana ova bolest. Majmunske boginje su mu laboratorijski potvrđene na „Torlaku“. On živi u Nemačkoj, a zna i gde se zarazio i kako, a u Srbiji će morati da ostane dok se ne izleči – navodi izvor.

Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“ saopštio je juče da je u Srbiji potvrđen prvi slučaj obolevanja od majmunskih boginja, koje se inače šire svetom i Evropom, kao i da su „sprovedene sve mere evidencije, testiranja, prijavljivanja i kontrole daljeg širenja infekcije u skladu sa stručno-metodološkim uputstvom“.

A upravo to stručno-metodološko uputstvo za nadzor nad majmunskim boginjama, koje je „Batut“ 25. maja 2022. poslao svim zdravstvenim ustanovama, sadrži i sledeću stavku:

– Jedan slučaj obolevanja od majmunskih boginja se smatra epidemijom.

Majmunske boginje su po simptomima slične velikim boginjama, varioli veri, koja je davno iskorenjena i čija je poslednja epidemija bila upravo kod nas 1972. Daleko su manje opasne, sa znatno blažom kliničkom slikom. Vrlo retke su teže komplikacije, kao oštećenje vida ili upala mozga.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter