Izvor: RT.RS
05.06.2024 u 15:15
0

Goldštajn: Na tabli u Jasenovcu više nema reči Holokaust

Stradanje Jevreja zamenjeno je terminom 'masovni zločin', što je eufemizam koji je apsolutno neprihvatljiv, rekao je hrvatski istoričar

Sećanja na strahote Holokausta danas ima sve manje, a termin Holokaust u Jasenovcu je zamenjen terminom „masovni zločin“, kaže hrvatski istoričar Ivo Goldštajn i ističe da se smatralo da je pod ratove crta podvučena i da je revizionizam otišao u istoriju.

„Došlo je novo vreme s još manje sećanja. Godine 2001, nakon što smo podvukli crtu pod ratove i režim iz 90-ih, smatrali smo da je revizionizam otišao u istoriju. Mislili smo da stvari idu ka svom smirenju i da će se Holokaust moći u Zagrebu etablirati kao činjenica“, rekao je Goldštajn sinoć na promociji drugog izdanja knjige „Holokaust u Zagrebu“.

To je ujedno bio i odgovor Goldštajna na pitanje zašto se nakon gotovo četvrt veka od izlaska prvog odlučio na drugo izdanje knjige, čiji su autori njegov otac Slavko i on.

 

PANIKA U OSNOVNOJ ŠKOLI: Učenik navodno pretio da će ubiti vršnjake, jedan od roditelja sve prijavio POLICIJI

„Kad je knjiga prvi put izašla, bilo je puno pohvala, ali i negiranja, ružnih i neumesnih komentara, priča da se Holokaust nije događao u Zagrebu nego negde drugde“, kazao je Goldštajn.

Ističe da nije verovao da će u budućnosti termin „Holokaust“ biti zamenjen nekim drugim, ali je do toga ipak došlo.

„Međutim, od prošle godine u Jasenovcu, na tabli koju je neko instalirao za vreme (hrvatskog) predsedavanja Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust, nema više termina ‘Holokaust’ za Jevreje nego samo ‘masovni zločin'“, naveo je Goldštajn i dodao da je to zapravo eufemizam koji je apsolutno neprihvatljiv, prenela je Hina

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter