Izvor: 24 sedam
25.07.2024 u 14:47
0

GRANIČNA POLICIJA RETKO TRAŽI SAGLASNOST ZA PUTOVANJE MALOLETNIKA: Roditelji strepe od otmica

Ivica Dačić rekao da će insistirati na strogoj kontroli

Roditelji koji borave u inostranstvu sami sa detetom, bez pratnje drugog roditelja, u obavezi su da po Zakonu o graničnoj kontroli kod sebe imaju saglasnost za putovanje maloletnog lica u inostranstvo.

Ali u praksi im uglavnom taj papir na graničnim prelazima ili pasoškoj kontroli niko i ne traži. To kod mnogih izaziva strah i paniku zbog mogućih zloupotreba i otmica.

Naime, od 2018, novim Zakonom o graničnoj kontroli maloletna lica su uvedena i u poseban režim granične kontrole, koji važi samo za njih. Stoga oni roditelji koji su razvedeni ili koji to nisu, ali putuju sa decom bez pratnje drugog roditelja, moraju imati saglasnost za putovanje maloletnog lica, i to overenu kod notara.

Ovu saglasnost moraju imati i, recimo, bake i deke koji maloletne unuke vode van granica Srbije, a saglasnost je potrebna i maloletnoj deci koja idu na ekskurzije van granica naše zemlje.

Kako je ranije objašnjeno, ovaj zakon donet je i da preventivno spreči zloupotrebu dece i unapredi zaštitu maloletnika u celini, ali je paradoks što saglasnost u praksi retko ko traži.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao da će insistirati na strogoj kontroli. 

Roditelji koji nemaju saglasnost suočiće se sa posledicama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter