Izvor: euronews
28.07.2024 u 16:32
0

GRČKO OSTRVO U HAOSU: Ne mogu da se izbore sa turistima, ako se ovako nastavi do 2041. neće biti proizvodnje vina

Ovo ostrvo ne zna kako da se izbori sa turizmom, ako se nastavi u ovom smeru do 2041. biće nemoguća proizvodnja vina.

Turistički saobraćaj je porastao u Evropi od pandemije virusa korona i pogoršao infrastrukturne probleme u mnogim zemljama, menjajući lokalni karakter i jačajući ekonomske neravnoteže na popularnim destinacijama od Venecije do Santorinija. U pokušaju da kontrolišu gomilu posetilaca, lokalne vlasti uvode takse, ograničenja, pa čak i privremene zabrane, ali sa ograničenim uspehom tokom leta za koje se predviđa da će biti rekordno.

„Turizam uništava vinograde“, kaže proizvođač vina Mateos Argiros koji nastavlja porodičnu tradiciju od 1903. godine i upozorava da su cene poljoprivrednog zemljišta porasle zbog investitora koji traže prostor za izgradnju dodatnog smeštaja na ovom grčkom ostrvu.

Proizvodnja grožđa je pala za skoro 50 odsto u poslednjih 20 godina, prema podacima koje je prikupilo Udruženje vinara Santorinija, a može i potpuno da prestane do 2041. godine ako se nešto ne preduzme. Nedostatak vode otežava uzgoj, dok se industrija muči da nađe radnike, jer su oni sada uglavnom zaposleni u turističkoj industriji.

Biće to veoma loša godina za Santorini, koji očekuje 3,4 miliona turista, uprkos tome što lokalne vlasti traže ograničenja od 2012. godine, kaže gradonačelnik Nikos Zorzos. Ostrvo ne može da priušti „jedan krevet više“, dodao je, čak iako se infrastruktura poboljša.

Opština ne može da uvede zabranu izvođenja građevinskih radova, pa se od centralne vlasti traži da preduzme nešto više.

Premijer Kirjakos Micotakis priznao je da se region suočava sa problemom prekomernog turizma i najavio planove da ograniči krstarenja popularnim ostrvima u zemlji.

Vlada takođe želi da uvede ograničenja za kra

VREME DANAS: Vruće, sparno i vedro

tkoročno iznajmljivanje u oblastima koje pate od masovnog turizma, kako na Egejskom tako i na Jonskom moru, nakon što je izradila zakon koji je trenutno u proceduri javne rasprave.

Problem je prepoznala i Evropska komisija, naglašavajući u izveštaju za 2018. da, iako posetioci donesu milijardu evra godišnje Santoriniju, neki od negativnih efekata „imaju trajne posledice po okolinu“.

U leto 2023. Grci su ponovo „povratili“ plaže ograničavajući beach barove sa ležaljkama, nakon protesta grupe građana koja se nazvala Pokret peškira.

Vlada je usvojila stroža pravila za korišćenje plaža i pobrinula se da sprovodi češće provere.

Ulozi su, međutim, veliki za grčku ekonomiju. Nakon više od decenije štednje nakon finansijske krize, BDP ostaje znatno ispod onoga što je bio 2008. godine. Turizam je bio svetla tačka, čineći skoro petinu ekonomske proizvodnje u 2023. Zemlja je posebno privukla 32,7 miliona turista u 2023. godini, 18 odsto više nego prethodne godine, podaci su Banke Grčke.

I evropske destinacije u problemu

Nezadovoljstvo je prisutno i na mnogim omiljenim evropskim destinacijama koje su preplavljene turistima.

Venecija je ove godine uvela ulaznice, dok na španskim destinacijama kao što su Majorka, Kanarska ostrva i Barselona meštani protestuju i nastoje da svaki način odvrate posetioce.

Više od 20.000 ljudi okupilo se u nedelju na prvom velikom protestu u Palma de Majorci kako bi zahtevali ograničenje masovnog turizma.

Demonstranti su u jeku turističke sezone uputili „poziv za buđenje“ vlastima i apelovali da se usvoje mere i ograniči priliv turista, što je problem koji pogađa Balearska ostrva godinama unazad.

Učesnici protesta naveli su da im masovni turizam kvari kvalitet života, kao i da turisti stvaraju gužve, ugrožavaju okolinu i prave buku.

Stanovnici ostrva se takođe žale da je zbog masovnog dolaska turista najam stanova postao preskup za meštane.

„Problem nije ograničen na samo nekoliko ostrva i svakako nije samo grčki“, rezimirao je za Bloomberg Joanis Spilanis, docent na Egejskom univerzitetu.

„Problem je više nego očigledan najmanje od 2018. godine, a onda je došla pandemije i mi smo zaboravili na njega i požurili da vratimo putovanja i turizam kako bismo pokrili štetu“, zaključio je.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter