Izvor: Tanjug
14.07.2021 u 11:09
0

JOVANOVIĆ: Potrebna obavezna vakcinacija za određene grupe, virus se menja, mutira i treba ga stići!

Delta soj je registrovan i nalazi se u cirkulaciji, a potrebno je vreme da postane dominantan, rekla je danas virusolog Tanja Jovanović i naglasila da je masovna vakcinacija prioritet i da je sa svakim novim sojem potrebno podići nivo kolektivnog imuniteta.

Jovanović je kazala da svako ima pravo da bira između zdravlja i bolesti, ali da nema pravo da ugrožava život i zdravlje drugih.

VAŽNO:

HAOS U BEOGRADU! GORI MAGACIN NA DORĆOLU: Na licu mesta šest vatrogasnih ekipa!

VELIKI PROBLEMI I ZA TURSKI TURIZAM: Kipar zabeležio najviše obolelih od početka epidemije

DANAS VEOMA TOPLO: Temperatura i do četrdeset stepeni!

DANAS SU SVETI VRAČI! Posvetite se molitvi – ali OVO nikako ne radite!

““Ja se zalažem za neki vid obavezne vakcinacije u određenim grupama stanovništva“, rekla je Jovanović za RTS.

Objasnila je da što se virus duže nalazi u cirkulaciji ima više prilike da se menja i da je sa svakim novim sojem potrebno podići nivo kolektivnog imuniteta, a da je trenutno za zaštitu potrebno da se vakciniše 80 odsto populacije.

Kako kaže, samo na taj način sprečiće se dalje širenje virusa i onemogućiti da virus nađe onoga koji nije zaštićen.

““Imamo dva puta pred sobom. Jedan put je da poštujemo epidemiološke mere, drugi jeste vakcinacija. Jedino tako možemo da stanemo na put kovidu-19, odnosno da uspostavimo kontrolu nad epidemijom i da naredni slučajevi budu sporadični, a ne u formi epidemije“, istakla je Jovanović.

Govoreći o delta soju, Jovanović je kazala da očekuje da taj soj postane dominantan početkom septembra.

Istakla je da je masovna vakcinacija prioritet, ali da treba razmišljati i o dužini trajanja imuniteta koji se postiže vakcinacijom, kao i o određenoj grupi osoba koje, kako je objasnila, iz raznoraznih razloga, pre svega zdravstvenih, nisu razvili vakcinalni imunitet.

PROČITAJTE JOŠ:

(VIDEO) ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA! Kisić: Imano oružje za pobedu nad virusom – VAKCINE!

U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ OTKRIVAMO: Da li je u Srbiji počeo četvrti talas korone? Ko iz regiona šalje poruke mržnje Srbiji? Da li će se ikada rešiti slučaj nestalih lica na KIM?

VELIKA SAOBRAĆAJKA NA AUTO-PUTU: Prevrnuo se šleper na putu za Beograd!

Dodala je da starije osobe koje imaju slabiji imunološki odgovor, osobe sa hroničnim i autoimunim bolestima, mogu imati problem, pošto nisu razvili odgovor na vakcinu i da, pre svega, za njih treba razmatrati treću dozu vakcine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter