Izvor: Telegraf
26.07.2024 u 11:34
0

KADA I GDE SE U SRBIJI MOŽE OČEKIVATI JAK VETAR: Hladni front sa Antlantika juri prema Srbiji

Posle dugotrajnog toplotnog talasa, Srbiju je zahvatilo osveženje

Posle dugotrajnog toplotnog talasa, Srbiju je zahvatilo osveženje, pa se još danas očekuje veoma ugodno letnje vreme, uz severna visinska strujanja. Olujni oblaci otišči su na istok, odnosn iznad Crnog mora. I dok je vreme nad Srbijom vedro, a nebo bez oblaka, severnu i zapadnu Evropu sa Atlantika zahvatio je snažan oblačni sistem sa padavinama i jakim vetrovima.

Nad severozapadnom Evropom nalazi se ciklon, a u sklopu njega prostire se veoma izražen hladni front od Skandinavije do zapadne Evrope. On se premešta prema istoku i na svom putu donosi kišu, pljskove, jake vetrove i hladniju vazdušnu masu.

Istovremno, nad Srbijom će tokom vikenda ojačati termički visinski greben sa jugozapada, uz priliv vrele vazdušne mase sa severa Afrike. U prizemlju se očekuje povišen vazdušni pritisak, usled uticaja anticklona.

Upravo ovakva sinoptička situacija usloviće veoma toplo vreme, naročito u nedelju, jer će približavanjem hladnog fronta, ispred njega strujati vrela vazdušna masa sa juga.

Dakle, tokom vikenda vedro. Makismalma temperatura biće u subotu od 30 do 34°C, a u nedelju od 33 do 37°C.

Zahvaljujući ovakvoj sinoptičkoj situaciji, hladni front neće stići do Srbije u vidu padavina, jer će naše područje biti zaštićeno od padavina i hladni front na svom putu ka istoku i našem području značajno će oslabiti.

UPOZORENJE ZA SVE VOZAČE: Evo kakvo je stanje na granicama

Na području Srbije prodor oslabljenog hladnog fronta očekuje se u nedelju uveče. Na udaru će se prvo naći Vojvodina i to negde nakon 21 čas, a očekuje se veoma jak severozapadni vetar i priliv malo svežije vazdušne mase.

U ponedeljak će se jak severozapadni vetar širiti i prema ostalim predelima Srbije, dok se uticaj hladnog fronta u vidu blagog pada temperature očekuje samo na severu i zapadu Srbije.

Maksimalna temperatura biće u ponedeljak od 30°C na severu i na zapadu do 35°C na jugoistoku i istoku Srbije.

Dakle, hladni front u Srbiji neće biti izražen u vidu padavina, već u vidu vetra i tek neznatnog pada temperature vazduha.

Ipak, u nedelju kasno uveče i u noći ka ponedeljku, u Vojvodini se očekuje umereno prolazno naoblačenje, uz ređu pojavu pljuska sa grmljavinom i to tek lokalno i ponegde.

U nastavku sledeće sedmice očekuje se sunčano i veoma toplo vreme, uz temperature od 30 do 35°C. Sunčano i tropski toplo vreme nastaviće se i tokom prve sedmice avgusta.

Iako se u nedelju uveče i u ponedeljak očekuje prolazna i tek manja promena vremena, novi toplotni talas obeležiće kraj jula i početak avgusta. Prema trenutnim prognozama, on neće biti intenzivan kao prethodni, jer se za sada ne očekuju ekstremno visoke temperature, ali će bar za pet do sedam stepeni.

Pored veoma toplog vremena, ono što će obeležiti naredni period, jeste i deficit padavina, uz izrazito sušno vreme.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar