Izvor: Tanjug
23.08.2021 u 16:05
0

KLAČAR: Dijalog će da unapredi izborne uslove

 Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar smatra da postoje veće šanse da izbori iduće godine budu objedinjeni nego razdvojeni, očekuje da će međustranački dijalog doprineti unapređenju izbornih uslova, te smatra da je kampanja već počela i da je mala verovatnoća da će opozicija bojkotovati izbore, jer bi to, kako kaže, značilo da bi ona duži vremenski period bila van institucionalnih tokova.

VAŽNO:

MINISTAR POLJOPRIVREDE BRANISLAV NEDIMOVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Ukoliko budemo promovisali domaće proizvode ljudi će ih sve više i kupovati!

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ VEČERAS U „ĆIRILICI“: Da li će biti obavezna vakcinacija, mere posle sednice KŠ, koliki će biti minimalac…

NEDELJKO TODOROVIĆ U “ DOBRO JUTRO SRBIJO“: Ovo leto je bilo veoma toplo, ali već sutra nas očekuje osveženje!

DNEVNI HOROSKOP ZA 23. AVGUST: Bikovi opustite se, Lavovi izbegavajte nezdravu ishranu, Jarčevi obratite pažnju na svoje snove!

„Ako se pažljivije posmatraju njihove aktivnosti, oni rade na izlasku na izbore, oni komuniciraju sa građanima, organizuju javne događaje, obučavaju svoje kontrolore, i meni se čini da se oni spremaju za scenario izlaska na izbore“, rekao je Klačar 

Pod kakvim uslovima će se, dodaje, to desiti zavisi od ishoda međustranačkih dijaloga sa i bez evroparlamentaraca.

Klačar kaže da će jedan papir biti napravljen u Narodnoj skupštini i koji će da reflektuje očekivanja sa dijaloga bez evroparlamentarca, dok će drugi dokument napraviti evropski parlamentarci.

„Za očekivati je da će oba dijaloga da unaprede izborne uslove. Ono što ne možemo da znamo jeste šta će se tačno unaprediti i ne možemo da znamo da li će sa tim unapređenjem biti zadovoljna opozicija“, kaže Klačar.

Navodi se sada čini da je strategija vladajuće stranke da prati preporuke OEBS-a i da će najveći broj preporuka koje će se usvojiti biti one preporuke koje je davao OEBS godinama unazad.

Klačar ističe da se „neka vrsta problema“ na relaciji vladajuća stranka – opozicija može očekivati oko zahteva opozicije koji uključuju određene radikalne promene ili ad hok mere, poput uvođenja ad hok kontrolnih tela koja bi se formirala za predstojeće izbore i neke mere koje se odnose na uređivanje medija.

Ocenjuje da kampanja jeste počela, ali da je pitanje, kako kaže, da li je ona ikada i prestajala.

„To ne mora nužno da bude loša vest da je neko u kamanji, jer je u prirodi političkih stranka da budu u kamanji, to je njihov ključni posao, samo je pitanje da li dolazi do zloupotreba“, navodi Klačar.

Ističe da ako se pažljivije posmatraju aktivnosti stranaka, može se pronaći desetak političkih stranaka koje se nalaze u nekoj vrsti predizborne kamanje, ali manjeg intenziteta.

U narednim danima se, kaže, može očekivati da će se te aktivnosti političkih stranaka intenzivirati, da će biti više usmerene u direktnoj komunikaciji sa građanima i da će u nekom momentu doći i do, kako navodi, snažne polarizacije vlasti i opozicije.

„Moja očekivanja su da će sledeća kampanja biti prilično burna, dinamična, emotivna i ja bih rekao da će imati puno ulaganja i novčanih, i na nivou ljudskih resursa, znanja i iskustva, kao tehnike koje će ponuditi, imajući u vidu da je ulog mnogo veliki“, rekao je Klačar.

Objašnjava da je „ulog“ dva različita tipa izbora – beogradski izbori i predsednički izbori, dodajući da se mogu očekivati i parlamentarni.

„Veliki ulog nosi sa sobom dinamičnu i emotivnu kamanju“, naglašava Klačar.

Upitan da li će izbori biti objedinjeni, Klačar kaže da nije izvesno da će doći do objedinjavanja, ali da su, dodaje, mnogo veće šanse da budu zajedno nego odvojeno.

Klačar podseća da je objedinjenje jedan od zahteva opozicije sa kojim su oni ušli u dijalog, ali se primećuje da kako vreme protiče opozicija više na tome ne insistira.

Govoreći o podršci građana, Klačar kaže da CESID nije radio istraživanja u skorijem periodu, te da nemaju preciznije rejtinge, ali da je izvesno da postoji razlika između podrške strankama u Beogradu i na nacionalnom nivou.

Dodaje da je situacija mnogo „komotnija“ za SNS kada je reč o predsedničkim i parlamentarnim izborima, nego što je to slučaj sa beogradskim izborima.

Klačar ističe da je još uvek rano za zauzimanje definitivnog stava kakva će biti podrška s obzirom da se ne zna kako će opozicija nastupiti na sledećim izborima, kao i da su izbori daleko te birači ne razmišljaju za koga će glasati.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter